Muntatge d'Oriol Junqueras i Pere Aragonès mirant cap a costats oposats
OPINIÓ

La incompetència d'ERC que ens afecta a tots

El problema és que els republicans, al capdavant de la Generalitat, volen arrossegar-nos a tots en el seu particular descens als inferns

L'últim CIS ha confirmat la tendència que ja fa temps que veiem: ERC està en caiguda lliure. La paràlisi en què viu instal·lada Esquerra és realment digne d'estudi. Ni saben negociar al Congrés -anant a remolc de Junts-, ni saben com gestionar el fenomen d'Aliança Catalana - ni tan sols internament -, ni de bon tros saben com governar Catalunya.

El problema és que ens volen arrossegar a tots en el seu particular descens als inferns. Al final, que a Oriol Junqueras se li desmunti el 'xiringuito' que té muntat, -perdent vots a cada bugada- bàsicament els afecta a ells i a tots els que viuen de la teta pública, que malauradament no són pocs.

Però quan la seva incompetència afecta el dia a dia dels catalans, la cosa canvia. La llista de problemes que té el Govern d'ERC sobre la taula augmenta cada cop més. No cal escriure la llista sencera perquè aquest article es faria etern i ja sabem quins són (educació, sanitat, sequera, inseguretat, vagues…). Fins i tot costa saber quin és l'últim incendi que han d'apagar des del Palau de la Generalitat perquè no hi ha dia que no surti una notícia d'un nou desgavell governamental català.

Mentrestant, qui dia passa any empeny. Aferrats a plaça Sant Jaume, no hi ha manera que convoquin eleccions anticipades. Potser perquè preveuen el mastegot electoral al qual estan abocats. I perquè mentre Salvador Illa no activi la palanca, poden anar sobrevivint encara que sigui agonitzant.

Però una cosa és que caigui el partit i l'altra és que caigui Catalunya sencera. I la situació es fa cada cop més insostenible. Serà un 2024 que se'l pot fer molt llarg a Esquerra, però que també se'ns pot fer llarg a la resta de catalans si continua aquesta incapacitat de governar per part d'un partit i un executiu que no sap ni d'on bufa el vent.