Primer pla d'Oriol Junqueras mirant a terra amb cara de circumstàncies
POLÍTICA

El CIS confirma l'enfonsament d'ERC

Els pactes del processisme amb el PSOE de Sánchez no convencen: Junts es manté en la irrellevància i ERC perd

Ha sortit el darrer CIS electoral i es confirma la caiguda lliure del processisme. Ni els pactes amb Sánchez salven ERC i Junts: el pragmatisme sembla no donar resultats per ara. A nivell estatal, Sánchez passa de perdre contra el PP a guanyar-lo.

El processisme no aixeca cap

L'últim CIS electoral va ser el del mes de desembre passat. I va portar alguns resultats en clau catalana, més concretament un: que el processisme no se salvava. Junts perdia la clau mestra de la investidura i ERC es quedava estancada.

I ara el CIS acaba de confirmar aquesta tendència: el votant català no premia el processisme pel canvi de rumb. A Junts no se li perdona el “gir pragmàtic” i es manté en la irrellevància. Per part seva, ERC empitjora: passa d'un 1,9% a un 1,4% i es deixa un diputat pel camí.

Aquesta dinàmica apuntala la sospita que el processisme no aconsegueix tapar-se a si mateix. El soroll que fins ara han aixecat ERC i Junts amb els seus estira-i-arronsa amb Sánchez no es perceben com a èxits per a Catalunya. Encara que siguin a nivell estatal, aquests resultats apunten ja al clima electoral de les properes autonòmiques.

Tezanos dona ara la victòria a Sánchez

D'altra banda, el CIS dona a Sánchez per guanyador, cosa que no feia al desembre. Segons l'òrgan de Tezanos, el PSOE trauria dos punts d'avantatge al PP, cosa que contrasta amb el sondeig anterior. Sánchez aconseguiria així el 34% dels vots i Feijóo el 32,1%.

El tercer lloc és per a Yolanda Díaz amb Sumar, que passa de l'11,8 al 9,7. La seva pèrdua obeeix a l'escissió de Podemos, que no va poder quedar reflectit el desembre passat. Ara que van per lliure, els morats cullen la cinquena posició amb un 2,7%. En total, la suma de totes dues formacions perd un 0,6%.

Per la seva banda, Vox es queda pràcticament igual i roman a la quarta posició. En suma: el CIS passa de castigar el PSOE pels seus pactes a millorar-lo. Però alhora clava en la decadència els partits processistes.