Imatge panoràmica d'una casa al mig de la muntanya durant una nevada intensa
EL TEMPS

Les 11 comarques de Catalunya on caurà neu abans del Pont de Desembre

Les acumulacions de neu més grans es produiran al Pirineu i a la Serralada Cantàbrica abans que comenci el pont que per a molts és el punt de partida de la temporada d'hivern

El Pont de desembre començarà amb temperatures gèlides i nevades a uns quants punts de la Península. En concret, cinc comunitats, Astúries, Castella i Lleó, Aragó, Catalunya i La Rioja veuran acumulacions destacables de neu durant aquest començament de mes.

En el cas de Catalunya, fins a 11 comarques veuran caure flocs de neu, en alguns casos per primer cop: la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell, la Cerdanya, punts del Berguedà i d'Osona, el Ripollès i algun racó de la Garrotxa i de l'Alt Empordà. No parlarem, però, de grans acumulacions, ja que només als punts més alts del Pirineu s'esperen fins a 23 centímetres de neu nova.

És cert que Espanya ha evitat ara com ara els efectes de l'hivern que han causat estralls a gran part d'Europa. Temperatures sota zero i nevades generalitzades van predominar durant els últims dies sobretot al nord del continent.

El nostre país va aconseguir mantenir-se al marge d´aquesta situació pel règim subtropical Atlàntic, que va deixar uns valors més suaus i humitat. Aquest panorama, però, pot variar en qüestió d'hores. Una massa d'aire polar provocarà una caiguda tèrmica amb la irrupció de nevades a moltes àrees de muntanya.

Al llarg de les properes jornades s'acumularà neu als sistemes muntanyosos de la meitat nord peninsular, segons la previsió d'eltiempo.es . La cota es mantindrà en els 1.000 metres, però dissabte baixarà fins als 700 o 800 metres a Pirineu, on es registraran els més grans acumulats. Dilluns es preveu fins a 29 centímetres de neu acumulada, davant dels 14 de la Serralada Cantàbrica.

Les zones on cauran les nevades més destacables abans del Pont

Molts aficionats als esports d'hivern romanen molt atents alhora. I és que esperen amb molta il·lusió l'arribada d'aquestes nevades. Sobretot amb vista al pont de desembre, que serà quan obrin les portes la majoria d'estacions d'esquí.

Mapa amb la neu pel dimecres 6 de novembre a Espanya
Mapa amb les acumulacions de neu previstes fins dimecres 6 de novembre | Meteored

Amb vista a aquesta festivitat, els gruixos més grans tindran lloc al Pirineu, sobretot al sector central, publica Meteored. En alguns casos es podria depassar els 30 centímetres al Pirineu d'Osca, Girona i Lleida. Menys copioses seran a la Serralada Cantàbrica, on rondaran els 20 centímetres, i on afectarà principalment aquells punts que es trobin exposats al vent del nord.

Tampoc escaparan de la neu al Sistema Central, amb acumulats de 5 a 10 centímetres. A l'Ibèric i a Sierra Nevada es conformaran amb 2-3 centímetres de gruix. En qualsevol cas, encara hi ha certa incertesa respecte a les previsions pel fet que encara resten uns quants dies.

Oportunitat per començar el mes amb els esquís

Al llarg de les properes jornades i amb vista al pont aniran obrint les portes les diferents estacions hivernals. Des de fa uns dies ja es pot esquiar a la de Baqueira Beret. Aquest divendres comptava amb gruixos de 20 a 10 centímetres de neu humida i 17 quilòmetres esquiables.

Durant el cap de setmana està prevista que comenci la temporada a Sierra Nevada, Grandvalira i Llanos de l'Hospital.