Muntatge amb gent als carrers de Madrid un dia de pluja i un mapa d'anomalies
EL TEMPS

L'AEMET avança el temps que tindrem pel Pont de Desembre i sorprèn molta gent

Segons les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), podríem tenir un pont de desembre amb més precipitacions del normal a gran part d'Espanya

El Pont de desembre està marcat en vermell al calendari de la majoria d'espanyols. Pot semblar una mica prematur fer plans amb vista a aquestes dates, sobretot sense conèixer el temps que farà. Però l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) ja ha donat un primer avenç dels que ens espera per a aquesta setmana.

I és que, coincidint amb el Pont de Desembre, podríem tenir anomalies de temperatura positives en una part important del centre i del sud peninsular, a més de les Illes Canàries. Això vol dir que farà que s'esperen temperatures per sobre de la mitjana dels últims anys. En canvi, al nord i aquest peninsular, es mantindrien en valors habituals per a aquesta època de l'any.

Pel que fa a precipitacions, els darrers mapes de l'AEMET comencen a entreveure la possibilitat de tenir més precipitacions del normal a gran part del país. Si a això li sumem les temperatures baixes, podríem tenir flocs de neu a algunes ciutats espanyoles. L'única excepció es donaria a punts del País Basc i de Catalunya, aquesta última molt castigada per la sequera.

Mapes amb les anomalies de temperatura i precipitació a la setmana del Pont de Desembre
L'AEMET preveu una setmana de pont més plujosa i amb temperatures iguals o per sobre de la mitjana | AEMET

El canvi que intueixen cada cop més mapes

Les prediccions de l'AEMET coincideixen amb allò que comencen a mostrar cada vegada més models meteorològics. Segons apunten des del compte de X @meteo_sureste, podríem tenir per endavant "setmanes molt humides al terç oest" del país.

Però això no és tot, ja que també es parla de setmanes "humides al centre i normals o lleugerament més seques del normal" a la Mediterrània. En definitiva, que el temps sec que estem tenint aquestes darreres setmanes podria deixar pas a l'entrada de fronts i pluges pel Pont de Desembre.

Un altre símptoma d'aquests possibles canvis ho ha destacat l'usuari Jorge Carrera. Al seu compte de X (@TuTiempoLR), ha assegurat que "els tres principals models estan començant a intuir moviment per a principis de desembre".

Aquests moviments no serien res més que l'arribada de més aire fred i, qui sap, potser també pluges i algun floc de neu. Tot i això, encara falten molts dies, per la qual cosa caldrà esperar una mica per veure què passa finalment.

Temps sec de nou per a la setmana de l'11 al 17 de desembre

L'AEMET també ha publicat les possibles anomalies per a la setmana posterior al Pont de Desembre. En aquest sentit, de l'11 al 17 de desembre podríem tornar a tenir temperatures per sobre de la mitjana a tot Espanya.

A més, pel que fa a les pluges, els mapes apunten que tornarien a quedar restringides a punts del nord i oest peninsular, especialment Galícia i Castella i Lleó. A la resta, les precipitacions seran les habituals per a l'època. Només a les Canàries, les Balears i la zona Mediterrània s'espera un temps més sec del que és normal.