Fotomuntatge amb una imatge de fons d'uns cotxes circulant per una carretera inundada i al capdavant en una rodona vermella una dona amb un paraigua amb problemes pel vent
EL TEMPS

L'AEMET activa avisos grocs i taronges a diverses zones: seran importants

L'AEMET ha activat alertes grogues i també taronges per precipitacions i vent, que seran importants a diversos punts del país

S'havia avisat durant els últims dies, i ja és aquí. L'AEMET, Agència Estatal de Meteorologia, ha activat diverses alertes per precipitacions i vent, que podrien arribar a ser importants a diverses zones d'Espanya.

Si bé començàvem la setmana amb temperatures una mica altes per a l'època, a partir d'aquest dimecres passat la caiguda acusada de les temperatures i la inestabilitat es feien notar en aquest comiat del mes de novembre. Aquest canvi meteorològic encara ha anat més enllà durant aquestes darreres hores.

Aquest clima d'inestabilitat, amb episodis tant de pluges, vent i fins i tot gelades, s'allargarà fins al cap de setmana. Es posiciona, així, com el primer amb un ambient típic d'aquesta època freda de l'any. L'AEMET ha alertat que, fins i tot, podria ser més intens del que és habitual.

Fotomuntatge del mapa de l'AEMET de la Península i de les Canàries amb les extremtes grogues i taronges per a aquest dijous, 30 de novembre
Aquest és el pronòstic de l'AEMET per avui, 30 de novembre | AEMET

De fet, des d'aquest matí, ja es poden entreveure les primeres precipitacions en alguns punts del país, que han augmentat d'intensitat durant la tarda. A Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa o Catalunya es podrien arribar a acumular entre 40 i 60 mm fins a mitjanit, ha alertat l'AEMET.

A Castella i Lleó i Extremadura, que se situen a l'alerta taronja, aquestes pluges podrien ser, fins i tot, força més intenses. L'AEMET adverteix que es podrien acumular fins a 80 mm en 12 hores al sud d'Àvila i a Càceres. L'acumulació més gran seria a l'est d'aquesta última, que ha mantingut l'alerta taronja durant tot el dia.

Les pluges també han arribat a les Canàries. L'AEMET activava l'alerta groga per precipitacions i tempestes a Gran Canària, La Palma, La Gomera, El Hierro i Tenerife durant aquesta tarda i nit de dijous.

Mapa amb la previsió de l'AEMET pel dijous 30 de novembre de 2023
Diverses zones d'Espanya, passades per aigua aquest dijous, 30 de novembre | AEMET

Aquest divendres, pluja i vent

La situació no serà diferent de cara a aquest divendres, 1 de desembre. Arribem al mes de desembre sumits en un clima d'inestabilitat i pluges que s'allargarà tot, o si més no gran part, del cap de setmana.

Aquest divendres, l'AEMET ha activat alertes grogues per vent i pluges a diverses zones. Les ràfegues de vent castigaran Catalunya, especialment el Litoral i el Prelitoral sud de Tarragona, i també Aragó. Es calcula que arribaran a entre 70 i 80 km/h.

També hi ha avisos grocs previstos per vents costaners. Es donaran a les Illes Balears, la costa basca i càntabra, el litoral sud de Tarragona i d'Alacant, la costa de Cartagena i Mazarrón, el llevant almerienc, Ponent i Almeria Capital, la costa granadina i també a Melilla.

Fotomuntatge amb el mapa de l'AEMET de la Península i de les Canàries amb les extremtes grogues per pluja i vent d'aquest divendres, 1 de desembre
Pronòstic de l'AEMET per a aquest divendres, 1 de desembre | AEMET

Per la seva banda, la pluja estarà present durant tot el dia a Catalunya, concretament al Pirineu lleidatà. També destacaran a part d'Andalusia, Castella-la Manxa i Extremadura.

Es preveuen nevades, a més, al Pirineu d'Osca i a la Vall d'Aran. A les Canàries, hi ha previstos episodis de pluges i tempestes, així com vents costaners, per a aquest divendres, especialment a Gran Canària, La Palma, La Gomera, El Hierro i Tenerife.

Mapa amb la previsió del temps pel divendres 1 de desembre
Aquest divendres continuarà el clima d'inestabilitat a Espanya, adverteix l'AEMET | AEMET

Més alertes grogues i taronges per vent dissabte

Aquest cap de setmana, com dèiem, serà el primer amb un clima típicament hivernal. D'aquesta manera, donem la benvinguda al desembre amb diversos avisos per precipitacions, vent i fins i tot nevades a diversos punts del país.

L'AEMET ha activat més alertes grogues, i també taronges, per a aquest dissabte, 2 de desembre. El protagonista absolut serà aquest cop, però, el vent. Les pluges desapareixeran, en gran part, de cara al cap de setmana, però les ratxes de vent seguiran presents.

Fotomuntatge del mapa de l'AEMET de la Península i de les Canàries amb les extremtes grogues i taronges per a aquest dissabte, 2 de desembre
Pronòstic de l'AEMET per aquest dissabte, 2 de desembre | AEMET

Sobretot es donaran al Prelitoral i Litoral sud, i també Litoral nord, de Tarragona, i al Litoral nord i Interior nord de Castelló. A les Illes Balears hi ha previstes alertes per vent costaner, com també a la costa basca.

El temporal de vent serà més acusat a la costa de Girona, on el vent del nord i nord-oest bufarà fins a uns 77 km/h, i provocarà onades d'entre 3 i 4 metres.

Mapa amb la previsió del temps pel dissabte 2 de desembre
Les alertes de l'AEMET es mantindran per al dissabte, 2 de desembre | AEMET

Sí que es podrien produir, malgrat tot, algunes precipitacions als Pirineus, que es convertirien en nevades, especialment al Pirineu d'Osca i a la Vall d'Aran, per sobre dels 1.400 m, on podrien acumular-se fins a 5 cm a 24 hores.