Muntatge fotogràfic entre una imatge de pluges a Barcelona i un mapa del meteocat
EL TEMPS

Arriba un important canvi de temps a Catalunya: pluges, vent i fred hivernal

Durant els pròxims dies Catalunya estarà en alerta groga pel canvi de temps que arribarà aquest dijous

Catalunya està immersa en un gran canvi de temps. Aquest dijous, el territori català s'ha aixecat amb temperatures baixes, més que les d'ahir. Tal com indica el Meteocat, estem a les portes del que serà un cap de setmana amb ambient fred a tot Catalunya.

Tot apunta que arribaran canvis importants en les pròximes hores. De fet, el Meteocat ja ha activat alertes per forts vents i acumulacions de pluja, que afectaran alguns punts de Catalunya a partir d'aquest dijous a la tarda. La predicció indica que entrarem a l'últim mes de l'any amb pluja i fins i tot neu.

Catalunya viurà un canvi de temps aquesta mateixa tarda

El Meteocat ha activat l'alerta groga a més de 15 comarques per al temporal que començarà a partir d'aquesta tarda. Aquest dijous començarà un gran episodi de pluja i vent que persistirà fins dissabte, 2 de desembre, a la matinada.

S'espera que les pròximes hores estiguin marcades per fortes ratxes de vent, pluges intenses i una baixada generalitzada de temperatures. De moment, aquest dijous a la tarda, les acumulacions de pluja només afectaran les comarques del Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça, la Vall d'Aran i el Pallars Sobirà.

En aquests punts, es preveu que la quantitat acumulada de pluja sigui abundant, i molt abundant a les cotes més elevades. S'espera que s'acumulin quantitats superiors a 50 mm en 24 hores, per això el Meteocat ha activat l'alerta groga. Tot i que no amb tanta intensitat, el vent també estarà molt present en aquests punts, per la qual cosa hi haurà fortes ratxes puntualment.

Davant d'aquestes fortes ratxes de vent que s'esperen per a les pròximes hores, el Meteocat ha activat l'alerta groga a diverses comarques del territori. Concretament, els punts més afectats per les fortes ratxes seran els següents: Cerdanya, Ripollès, Garrotxa, Osona, Selva, Gironès, Vallès Oriental, Maresme, Vallès Occidental, Barcelonès, Baix Llobregat, Anoia, Alt Penedès, Garraf i Baix Penedès.

A més de fortes ratxes de vent que persistiran fins dissabte que ve, en aquests punts podrien caure petits xàfecs puntuals.

Catalunya, en alerta per temporal fins dissabte

El temporal que començarà les pròximes hores farà que la jornada de divendres estigui passada per aigua. S'espera que Catalunya de la benvinguda al desembre amb un episodi de pluges generalitzada, i fins i tot nevades a les cotes més altes.

Per a la jornada de divendres que ve, 1 de desembre, es mantenen els avisos per acumulacions de pluja al Pirineu i per fortes ratxes de vent en algunes comarques. S'espera que plogui de manera generalitzada fins al migdia a tot Catalunya, encara que de manera més dispersa a la Costa Brava.

Mapa amb la predicció meteorològica per al 1 de desembre pel matí a Catalunya
S'esperen pluges generalitzades aquest divendres al matí | Meteocat

Passat el migdia es desactivarà l'alerta per acumulacions d'aigua i tornarà a estar activa la de les ratxes de vent fortes. A la tarda s'espera que continuï plovent al nord del país, i fins i tot neu a les comarques de la Vall d'Aran, Pallars Sobirà, la Cerdanya i el Ripollès.

A la resta del territori la pluja anirà desapareixent durant la tarda, però el vent continuarà tenint protagonisme. Sobretot, a les comarques del Baix Penedès, Alt Penedès i Anoia.

Mapa amb la predicció meteorològica de Catalunya per l'1 de desembre a la tarda
A la tarda les pluges ja no seran generalitzades | Meteocat

L´entrada d´una massa d´aire freda provocarà que les temperatures siguin baixes durant tot el cap de setmana. S'espera que les màximes diürnes no sobrepassin els 10ºC a molts punts de Catalunya, encara que a la costa podrien assolir, puntualment, els 18ºC.

Pel que fa a les nocturnes, es preveu que siguin baixes durant el cap de setmana. S'establiran entre els 2 i els 8 graus a tot el territori català.