
Un ministre d'Israel assenyala ara Pedro Sánchez després del que va passar a Eurovisió.
Israel converteix els 12 punts d'Espanya a Eurovisió en un atac polític a Pedro Sánchez
El Festival d'Eurovisió ha deixat una inesperada seqüela política. Més enllà de la victòria d'Àustria i del mal resultat de la representant espanyola, Melody, la notícia que més titulars ha generat és la reacció del Govern israelià al suport rebut per part del televot espanyol.
L'artista israelià Yuval Raphael, que no havia destacat en la votació del jurat professional, va aconseguir un sorprenent segon lloc gràcies al suport massiu del vot del públic. Entre els països que van contribuir de manera clau a aquest resultat es troba Espanya, que va atorgar els cobejats 12 punts a la candidatura hebrea. Aquesta votació ha estat interpretada a Jerusalem com un missatge simbòlic enmig del context diplomàtic tens entre ambdós governs.
El ministre israelià d'Afers de la Diàspora, Amichai Chikli, no va deixar passar l'oportunitat de transformar el gest musical en una declaració política dirigida a Pedro Sánchez. A través del seu compte oficial a les xarxes socials, va escriure: "Sánchez, sembla que els espanyols han parlat i la bufetada l'hem escoltat aquí a Jerusalem", acompanyant el missatge amb una imatge del president del Govern amb gest incòmode.

Aquest atac directe arriba en un moment especialment delicat. Pedro Sánchez ha intensificat en els últims mesos el seu suport al reconeixement de l'Estat palestí, postura que ha estat motiu de friccions diplomàtiques amb Israel. A més, la cobertura informativa de RTVE sobre el conflicte ha estat objecte d'advertències per part de l'organització d'Eurovisió, cosa que afegeix més tensió al vincle entre ambdues parts.
RTVE, per la seva banda, ha reaccionat amb cautela però amb intenció de prendre mesures. La Corporació ha comunicat la seva voluntat de sol·licitar a Eurovisió un debat formal sobre l'impacte dels conflictes armats en la percepció del certamen. Així mateix, demanarà el desglossament detallat del televot espanyol per comprendre millor el resultat que va sorprendre fins i tot a la pròpia delegació.
Des del Telediari s'ha explicat que "consideren que el televot està afectat pels conflictes bèl·lics que es produeixen actualment i fa que el certamen perdi la seva essència cultural". La idea que el conflicte d'Orient Mitjà ha contaminat un festival nascut per promoure la unitat cultural a Europa comença a guanyar espai en el debat.
Més notícies: