Imatge de tonyina en llauna amb una forquilla

Ni Calvo, ni Mercadona: la millor tonyina que pots comprar al supermercat

L'OCU ha revelat quina és la millor tonyina que pots comprar

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) va fer una anàlisi exhaustiva que va incloure 32 llaunes de tonyina en oli d'oliva i gira-sol. Aquest estudi es va realitzar amb l'objectiu de determinar la millor qualitat entre les opcions disponibles al mercat. Les sorpreses han saltat al proclamar-se vencedora una marca blanca davant d'Hacendado o Calvo.

Com s'ha fet l'estudi?

L'anàlisi va abastar 32 referències de tonyina i es va fer servir una prova de PCR per conèixer diversos aspectes clau. La verificació inicial es va centrar a confirmar que el peix envasat fos tonyina clara. Després es va comprovar el perfil d'àcids grassos per assegurar que el tipus d'oli coincidís amb la informació indicada a l'etiqueta.

A més a més, es van avaluar l'estat de conservació, els nivells de mercuri i la quantitat de sal present. Pel que fa a la sal, segons l'Agència Espanyola de Sanitat i Consum (AESAN), es considera que un aliment conté massa sal si supera l'1,25%.

L'OCU emet un advertiment, ja que l'informe destaca que la mitjana de contingut de sal en aquestes llaunes de tonyina és de l'1,04%. Una xifra notablement elevada, segons els estàndards de referència.

Tot i les notables diferències de preu entre les marques, que fluctuen entre els 11,39 i els 42,95 euros per quilogram escorregut, les disparitats en qualitat no són tan pronunciades. Sorprenentment, totes les tonyines avaluades van obtenir una qualificació positiva i, en alguns casos, fins i tot les de puntuació més baixa van ser considerades per l'OCU com de “bona qualitat”.

Llauna de tonyina en oli
La millor tonyina del supermercat | Canva Pro

La millor tonyina del mercat

La tonyina clara en oli d'oliva de Sal de Plata, disponible a Aldi , s'ha destacat en obtenir la màxima puntuació. Ha aconseguit 86 punts en l'avaluació realitzada. A la cadena alemanya, el quilogram es ven a 14,94 euros.

Muntatge de les llaunes de tonyina d'Aldi
La tonyina de l'Aldi en primera posició segons l'OCU | España Diario TIPS

Per la seva banda, la tonyina clara en oli d'oliva d'Hacendado, marca de Mercadona , ha aconseguit una puntuació de 85 punts, posicionant-se també entre les opcions d'alta qualitat. El supermercat espanyol ofereix la tonyina a 13,94 euros el quilogram.

Muntatge de les llaunes de tonyina de Mercadona
La tonyina del Mercadona en segona posició segons l'OCU | España Diario TIPS

Les marques Consorci i Ifa tries han completat la part alta del rànquing, per altra banda, la reconeguda marca Calvo no ha entrat al 'Top 5' de la classificació.