Marc Vidal desmunta el discurs del Gobierno i llança un avís: 'No és poc'
L'economista avisa que els preus dels aliments no van caure, sinó que només "van pujar menys"
L'economista Marc Vidal ha fet enrere un dels últims discursos del Gobierno. Després de treure pit sobre la contenció de la inflació dels aliments, l'expert revela que la situació no és del tot certa.
Sí que s'aprecia una moderació en el preu dels aliments, però en realitat “continuen pujant, però una mica menys”. En la seva intervenció a Herrera en Cope , l'analista considera inapropiat que se'n defensi una caiguda per primera vegada en 18 mesos. "Els preus no van caure, van pujar menys", insisteix.
Explica que després d'"un any i mig incrementant-se un mes darrere l'altre, l'IPC aplicat a l'alimentació va pujar un 9,5%". Marc Vidal considera que “no és poc”. Ho atribueix al menor increment aquest any en els llegums, lactis, hortalisses, ous, carns” comparat amb octubre de 2022. Sí que detecta com “l'oli i els greixos continuen acumulant pujades cada vegada més intenses. Aquí no tenim fre", denuncia.
Marc Vidal no troba sentit a la versió del Gobierno
L'analista econòmic desconeix "el mecanisme que fa servir el Ministeri d'Afers Econòmics" per considerar que aquestes xifres són bones. Hi ha "gairebé un 10% de pujada després d´un agregat d´increments que es repeteix des de fa temps". Per tant, això no es pot oferir com una "bona notícia". Segons la seva opinió, "aquesta gent viu al metavers".
Marc Vidal considera que la inflació no està del tot controlada. A l'octubre, la inflació subjacent, que exclou aliments no processats i productes energètics, “només disminueixo 6 dècimes. Això fa que ens situem encara en el 5,2%.
No es mostra gaire optimista amb el que encara ha d'arribar. Després de "gairebé dos anys d'increment de preus, l'assumpte continua pujant i força". Explica que la inflació és una dada agregada, que "es compara d'una manera interanual". Amb les dades actuals, "ja no som el país amb la menor inflació de la zona euro, ni estem per sota de la mitjana comunitària".
Això implicava un cert avantatge competitiu de les empreses nacionals i una millora en el poder adquisitiu dels salaris" que "ha deixat de ser-ho". Sí que admet que "la inflació va cedint", encara que ho fa forma molt lenta.
La dada positiva es troba en els tipus
Amb aquest panorama, Marc Vidal creu que “és possible que el Banc Central Europeu abandoni la pujada de tipus. Alguna bona notícia havíem de tenir”, apunta. Segons la seva opinió, "no ho baixarà de moment".
Però si s'atén la recessió que pateix Alemanya i les previsions d'estancament de les economies europees el 2024, el més lògic és que adoptin decisions. L'economista entén que és poc probable que els tipus d'interès tornin a pujar.
Més notícies: