Muntatge amb una dona amb la mà a la boca i l'entrada d'un Mercadona darrere
SOCIETAT

Mercadona s'explica després d'un canvi a Hacendado i passarà el mateix a Lidl i Aldi

La Unió Europea ha imposat una nova llei sobre els residus i l'impacte ambiental que afecta els supermercats principals

La Unió Europea (UE) ha llançat un conjunt de normatives adreçades a tots els supermercats, amb l'objectiu d'abordar més eficaçment l'impacte ambiental dels residus. Aquest nou marc regulador supervisarà la conformitat dels supermercats a tot el territori europeu, establint directrius específiques per reduir la seva empremta ecològica.

Mercadona , Lidl i Aldi, que lideren el mercat nacional gràcies al seu enfocament low-cost, ara es veuen confrontats amb desafiaments significatius per adaptar-se a aquestes noves directrius imposades per la UE.

El cost econòmic de la nova llei

Aquests supermercats s'enfronten a la pressió d'ajustar-se a mesures destinades a abordar la preocupació mediambiental creixent al voltant dels residus. Tot i això, la implementació d'aquestes regulacions no està exempta de polèmiques i presenta desafiaments econòmics considerables.

Una de les últimes mesures imposades per la Unió Europea afecta directament els envasos de productes venuts en aquests supermercats. S'espera que, per a l'any 2024, tots els envasos de begudes al mercat amb tap de plàstic s'ajustin a una nova normativa.

Aquesta normativa prohibeix separar el tap de l'envàs. L'objectiu és facilitar el reciclatge en garantir que els taps romanguin units a l'envàs en dipositar-se al contenidor groc.

Tot i la intenció d'aquestes normatives en termes mediambientals, han sorgit preocupacions considerables entre les organitzacions del sector agroalimentari i les associacions de distribució i supermercats.

S'estima que l'impacte econòmic mínim serà de 23.000 milions d'euros. El cost oscil·larà entre 50.000 i 150.000 euros per botiga per a la inversió en instal·lacions de màquines de recollida d'envasos. A més, aquesta nova mesura no ha agradat gaire als usuaris.

Mercadona dona la cara

Un usuari de X va compartir una publicació expressant la seva molèstia pels taps en un tetra-bric de llet d'Hacendado. La consulta, dirigida a Mercadona, preguntava: "Per què vau posar els taps així? Molesten un munt".

La resposta de Mercadona a la pregunta del client va clarificar la situació, atribuint els taps a la normativa imposada per la Unió Europea. "Hola. Indicar-te que, fins al juliol'24, se substituiran progressivament els taps actuals per taps que no es puguin separar de l'envàs. Aquest canvi s'efectuarà en tots els envasos de beguda del mercat amb tap de plàstic, a causa d'una Normativa Europea".

Mercadona respon per X a un usuari que es queixa pel nou format dels envasos. Afirmen que ho fan per complir les noves regulacions europees
Mercadona respon al client | @mercadona

El sector agrari serà el més afectat

El sector agrari s'entreveu com un dels més afectats per aquestes noves regulacions. S'han generat sol·licituds d'una revisió més flexible dels objectius de reutilització i la realització d'un estudi d'impacte.

Aquestes tindrien com a objectiu avaluar les implicacions econòmiques i logístiques d'aquestes mesures, en un intent per equilibrar les preocupacions mediambientals amb els impactes econòmics a diversos sectors.

Les regulacions de la UE busquen abordar la problemàtica urgent dels residus. Tot i així, s'enfronten a una resistència marcada i a preocupacions considerables en relació amb els costos i les possibles conseqüències per a diversos sectors econòmics.