Primer pla de Pedro Sánchez amb cara seria mirant cap a terra i de fons una imatge de la façana de la Comissió Europea i diverses banderes de la Unió Europea
POLÍTICA

Primer xoc entre el govern i la UE per l'amnistia

Comencen els problemes per a Pedro Sánchez


Pedro Sánchez no tindrà fàcil justificar l'amnistia davant de la ciutadania -ahir, sisè dia seguit de protestes a Ferraz-, davant de la justícia -part de la judicatura ja ha mostrat el seu rebuig-, ni davant de la Unió Europea. PP i Vox van prometre lluitar contra terra, mar i aire contra les intencions socialistes de perdonar els polítics del procés. I aquesta lluita comença a donar els seus fruits. Perquè ja hi ha hagut la primera topada entre la Unió Europea i el govern en funcions.

Serà difícil que es pugui frenar la Llei d'Amnistia que Pedro Sánchez ha pactat amb ERC i Junts, però l'oposició va deixar clar que farien tot el possible per aconseguir-ho. Una de les vies que van explorar va ser la d'acudir a les institucions europees. Allà, populars i Ciutadans van pressionar les autoritats i, finalment, el Comissari Europeu de Justícia s'ha pronunciat.

Didier Reynders va emetre aquest dimecres a la nit un comunicat dur contra el govern de coalició, exigint-li informació respecte a la futura Llei d'Amnistia. Concretament vol saber “l'abast personal, material i temporal” que tindrà. A més, mostrava les seves “serioses preocupacions” sobre la polèmica concessió de Pedro Sánchez a ERC i Junts. El Comissari Europeu de Justícia considera que es tracta d'“un tema de considerable importància”.

El Govern se les té amb la UE

Tot i que Reynders deixa clar que l'objectiu de les explicacions que demana és “garantir el respecte de l'Estat de Dret”, a Moncloa no ha agradat el posicionament de la UE. Així ho evidencia la resposta del govern en funcions al Comissari Europeu de Justícia. Una resposta que fins i tot es pot considerar gairebé una burla.

Félix Bolaños i Oriol Junqueras asseguts donant-se la mà

La resposta de l'executiu de Pedro Sánchez ha anat a càrrec de Félix Bolaños. El ministre de Presidència s'ha fet el boig, com si això de l'amnistia no anés amb ells, dient-li que "no correspon a l'àmbit de decisió del govern d'Espanya", sinó que és una cosa que s'ha de "tramitar i resoldre a les Corts Generals". Segons la mà dreta de Pedro Sánchez, “el govern es troba en funcions” i que “qualsevol proposició de llei que es pugui registrar al Congrés partirà dels grups parlamentaris i no del Consell de Ministres”.

D'aquesta manera, Pedro Sánchez intenta esquivar la primera bala. Però la Unió Europea ja deixa clar que, tard o d'hora, el líder socialista haurà de donar explicacions a Europa respecte a l'amnistia. Una amnistia que, si se segueixen els terminis previstos, es registrarà com a llei al Congrés la setmana que ve.

➡️ Política

Més notícies: