Muntatge amb dues persones amb un mono blanc usant un pesticida i un cercle amb olives amuntegades
SOCIETAT

Alarma a Espanya per olives tòxiques importades del Marroc: no consumir

Els productors reclamen més controls de seguretat als productes importats


L'organització agrària COAG-A ha lamentat “la hipocresia de la Unió Europea” sobre la normativa de seguretat alimentària. Alhora, denuncia la "manca de control de les importacions de tercers països". Tot i això, ha fet saber l'arribada al nostre país d'una partida d'olives amb insecticides des del Marroc.

El sistema Rasff (Rapid Alert System Feed and Food), mitjançant la notificació 2023.2060 del 5 de setembre, enviava una alerta. Ho feia sobre la distribució a Espanya d'olives marroquines amb un alt nivell de clorpirifs.

A aquesta partida d'olives se li va fer un control el 18 d'agost passat a la frontera, però l'error va ser alliberar la mercaderia massa aviat. Es va produir abans que estiguessin els resultats d'una analítica que finalment va resultar fatal.

Alerta per unes olives importades: perjudicials per a la salut

Aquestes olives contenien un insecticida amb una proporció de 0,067 mg/kg-ppm, i el seu Límit Màxim de Residus (LMR) era 0,01 mg/kg-ppm. Parlem de la quantitat mínima que es fixa a un laboratori i es considera una substància sense autorització.

Per això, des de l'organització consideren que aquest fet és “greu”, i així ho han posat de manifest públicament. "Aquest és un exemple del que està passant amb la connivència de les autoritats. Aquestes olives van anar al mercat, han estat consumides i són perjudicials per a la salut".

"És un insecticida amb un ampli grau de control i alt poder de penetració. El 6 de desembre del 2019 va ser prohibit per la CE per la seva perillositat", ha remarcat Miguel López, portaveu de COAG-A , al canal de YouTube d'Agrodifusió.

Les olives contenen un insecticida relacionat amb el càncer de mama

Per acabar-ho d'adobar, ha incidit que recents estudis d'una universitat argentina va demostrar que l'exposició a baixes dosis d'aquests insecticides produeixen càncer de mama.

Miguel López veu un gran problema "mentre la UE no tingui una frontera única i una política duanera comuna, amb un reglament estricte. Seguiran entrant productes alimentaris amb excés de substàncies perjudicials per a la salut".

A més, aquest denunciava que “la Unió Europea beneficia l'especulació, les grans multinacionals que compren a un preu molt barat. Ho fan a països on, en molts casos, les substàncies perilloses per a la salut estan permeses”.

"Els venen a preu europeu en una competència deslleial als agricultors i ramaders espanyols que compleixen les normes i cultiven productes de qualitat i saludables", ha sentenciat.

➡️ Societat

Més notícies: