Bany de realitat d'Europa a Pedro Sánchez i a Carles Puigdemont
La UE segueix sense donar suport a un dels principals acords entre PSOE i Junts per Catalunya
PSOE i Junts hauran de continuar treballant per buscar la fórmula d'arribar a un acord per a la investidura de Pedro Sánchez. I és que un dels punts acordats entre les dues formacions per facilitar el retorn del líder socialista a la Moncloa ha estat tombat, una vegada més, per la Unió Europa. I és que els països membres han deixat clar per segona vegada que l'oficialitat del català a la UE és un tema que ara mateix no val la pena “dedicar-li temps”.
Que la llengua catalana, així com el basc i el gallec, fos oficial a Europa era un dels pactes a què havien arribat els socialistes amb el partit de Carles Puigdemont. Era una de les contrapartides perquè Junts votés per Francina Armengol com a presidenta del Congrés dels Diputats i també un punt de partida per negociar la investidura. Això sí, malgrat la intenció del PSOE i els processistes de tirar endavant aquest compromís, la UE no està per la feina.
Per aprovar-se, cal unanimitat en la votació. I diversos països han repetit per activa i per passiva que no tenen cap intenció de donar suport a la mesura. Alguns al·leguen motius econòmics i altres al·leguen motius polítics. En qualsevol cas, després d'un primer intent fallit, aquest dimarts Europa ha tornat a donar l'esquena a les intencions dels socialistes i processistes.
Letònia, contundent contra la proposta
En plena guerra d'Ucraïna, l'esclat del conflicte a Gaza i l'amenaça gihadista a occident, Europa no està per la feina de perdre el temps en aquesta qüestió. "No crec que ara mateix sigui l'assumpte número u que necessitem discutir", ha expressat de manera contundent el ministre d'Afers Estrangers de Letònia, Kisjani Karins. Segons la seva opinió, “a la taula” dels estats membres hi ha “molts assumptes geopolítics” que requereixen una “posició estratègica” de la UE. I “això és en allò que hem de dedicar el nostre temps i centrar-nos ara mateix”, ha sentenciat.
Com ja va passar a la reunió anterior, la decisió sobre l'oficialitat del català a Europa queda ajornada. I és que, davant d'escenari que no prosperaria la proposta, no ha estat sotmesa a votació. Ara, el PSOE continua buscant la fórmula per convèncer la resta de països de la UE sobre aquesta qüestió. El proper 15 de novembre, el Govern en funcions torna a tenir una oportunitat per presentar-la a votació. Serà, de fet, l'última oportunitat per aprovar aquesta proposta abans de la data límit que té Pedro Sánchez per sotmetre's a la investidura al Congrés -27 de novembre-.
Més notícies: