Primer pla de José Luis Rodríguez Zapatero parlant en un míting i assenyalant cap amunt amb el dit índex
POLÍTICA

José Luis Rodríguez Zapatero, el bomber que tira gasolina a l'incendi que va iniciar

L'expresident del govern ha tornat al primer pla mediàtic. S'ha convertit en una figura clau a les negociacions entre el PSOE i Junts per Catalunya


Hi ha discrepàncies entre els experts sobre el moment exacte en què va començar l'anomenat 'procés'. Sens dubte, un dels moments clau va ser la reforma de l'Estatut de Catalunya que va impulsar el govern de José Luis Rodríguez Zapatero amb els partits preprocés. El famós "apoyaré el Estatuto de Cataluña que apruebe el Parlamento de Cataluña" que va pronunciar el llavors líder socialista el 2011 ja forma part d'una de les frases més cèlebres de la política espanyola i catalana d'aquest segle.

La història que ve a continuació és ben coneguda. El text que va sortir de la cambra catalana va quedar en un no-res després del pacte entre Zapatero i Artur Mas i la ciutadania de Catalunya va votar una proposta que va quedar retallada pel Tribunal Constitucional. Aquest referèndum va generar una gran divisió, amb partits com ERC o PP demanant el 'no' a les votacions.

De mica en mica, la situació política va acabar degenerant fins al punt que Artur Mas va decidir abraçar l'independentisme, iniciant-se així l'anomenat procés. Un procés que no ha servit perquè Catalunya s'independitzés, però sí perquè alguns poguessin continuar vivint de la política gràcies a falses promeses i amenaces a l'Estat.

No va ser el cas d'Artur Mas, a qui la CUP va enviar a la “paperera de la història”. Una paperera a la qual semblava que també havien enviat José Luis Rodríguez Zapatero. Però, des de fa uns quants mesos, l'expresident ha tornat a l'arena. Primer, fent campanya a favor de Pedro Sánchez. I ara, sent una figura clau a les negociacions entre PSOE i Junts.

Pla mig curt de José Luis Rodríguez Zapatero mirant a l'horitzó i emportant-se el dit índex de la mà esquerra a la boca

Més d'una dècada després des d'un dels fets que van provocar el procés, Zapatero torna a ser clau. No per apagar l'incendi va crear ell mateix, sinó per tirar-li més gasolina i alimentar una mica més el mantra processista del que viuen partits com Junts per Catalunya.

L'estreta relació entre Zapatero i el mediador a les negociacions PSOE-Junts

A ningú se li escapa que José Luis Rodríguez Zapatero s'ha convertit en una figura clau en l'acostament i el posterior procés de negociació que han iniciat el PSOE i el partit de Carles Puigdemont. I és que no només ha estat un dels principals defensors de la “taula de diàleg” entre els dos partits, sinó que el mediador que s'ha escollit delata la seva implicació en el desenvolupament de les converses.

La fundació Henry Dunant ha estat l'encarregada de fer de “mediador” de les negociacions entre socialistes i juntaires. Unes negociacions que intenten dur a terme amb la màxima discreció possible. El que sí que sabem és que l'organisme que “verifica” les converses manté “una estreta relació” amb José Luis Rodríguez Zapatero, tal com va informar El Español. També en té un altre il·lustre socialista, l'actual president d'honor d'Henry Dunant, Javier Solana.

Plànol mitjà de José Luis Rodríguez Zapatero fent cara d'enfadat mentre fa gestos amb la mà dreta

La relació entre José Luis Rodríguez Zapatero i Henry Dunant ve de lluny. Aquesta fundació ja va tenir l'encàrrec de verificar les negociacions entre el llavors govern de ZP i ETA, en ple procés de desarmament de la banda terrorista basca.

José Luis Rodríguez Zapatero, tot un 'visionari'

L'expresident del Gobierno va afirmar fa uns dies que en el futur “ens sentirem orgullosos” de la llei d'amnistia que el PSOE vol aprovar per perdonar els delictes als polítics processistes. Zapatero, de fet, va arribar a defensar que l'amnistia portarà “coses bones” a Espanya.

Molta gent espera que aquest vaticini sigui millor que el que ja va fer el 2006. Aleshores, va ser preguntat si se sentiria responsable en el cas que, al cap de 10 anys, Catalunya iniciés un procés de ruptura amb l'Estat. Ell va respondre que “d'aquí a 10 anys, Espanya serà més forta” i que “Catalunya estarà més integrada”. I va rematar dient a l'entrevistador que “vostè i jo ho viurem”.

Ja sabem què va passar 11 anys després a Catalunya, el 2017, amb el referèndum de l'1 d'octubre i tot allò que va provocar el procés independentista. Un procés que ara ell mateix s'està encarregant d'alimentar.

➡️ Política

Més notícies: