Primer pla de Carles Puigdemont visiblement preocupat
POLÍTICA

Carles Puigdemont llança ara un missatge d'amor al PSOE

Després d'assestar-li un dur cop a Sánchez, Puigdemont li agraeix els seus 'esforços' però insisteix que no n'hi ha prou

L'expresident Puigdemont surt a les xarxes socials a explicar el seu vot en contra. En un llarg missatge publicat a X, parla que aquesta no era la llei que havien acordat. I per no estirar gaire la corda mana alguna picada d'ullet amistosa al PSOE.

Puigdemont surt a explicar-se

D'entrada, sembla difícil d'entendre: votar contra una llei que t'amnistia a tu i als que et van seguir. Màxim si tens un partit aliat com a ERC que defensa la llei sense fissures. Però la sospita que Puigdemont es vol blindar a si mateix és massa evident. De fet, la comunitat d'ERC a les xarxes ha sortit a denunciar l'egoisme de l'expresident.

Els fets són ben coneguts: la justícia cada cop posa més difícil amnistiar Puigdemont. Davant això, Junts demana un blindatge fet a mida i amb les capes que calguin. L'última, per protegir-se de la trama russa, que un jutge de Barcelona ha ajornat sis mesos per la dificultat de la causa.

Junts, en fi, ha votat que no i ara toca justificar-ho i a més molta gent. Començant pel PSOE, on el vot negatiu de Junts ha caigut molt malament. La indignació dins dels socialistes per l'actitud xantatgista és cada vegada més gran. Per això - i també per adreçar-se als seus - l'expresident ha publicat aquest extens missatge:

Les justificacions i les crítiques

L'expresident comença per intentar girar la truita: que si no fos pel vot negatiu Junts, diu, l'amnistia no seria integral. Cosa que ERC nega i li retreu. En qualsevol cas, Puigdemont insisteix que han votat que no perquè precisament l'amnistia arribi a tothom.

Tot seguit, valora els “esforços del PSOE i de Sumar” a la negociació. És natural que ho faci perquè, al capdavall, l'amnistia passa pel PSOE. I si el PSOE no ha cedit a les seves noves exigències es deu, teoritza l'expresident, al “clima irrespirable” i a certes “debilitats internes del partit”. I afegeix: “Certament, en la cultura picaresca espanyola, a tota llei li escau la seva trampa”.

En darrera instància, Puigdemont justifica la seva postura en la persecució que diu patir per part del poder judicial espanyol. Denuncia que és l'arbitrarietat dels jutges el que li porta a aquesta posició maximalista. Només hi ha una sortida, explica Puigdemont: “fer una llei més sòlida, sense escletxes”. I conclou dient amb una clara intencionalitat: “no ens mourem del compromís d’incloure tothom”.

Algunes de les reaccions als comentaris han estat molt negatives, sobretot per part d'independentistes. Molts li deien irònicament que això era tornar al “constitucionalisme” i que, si gosen, deixin caure el PSOE. “Decebuts de tu i de Junts”, li deien altres. Sembla que l'expresident que té un llarg treball de relat al davant.

➡️ Política

Més notícies: