Muntatge de fotos de primer pla de Carles Puigdemont i Ignacio Garriga, tots dos amb rostre seriós
POLÍTICA

Vox es prepara per a la primera batalla de la legislatura contra Carles Puigdemont

Podria passar que l'expresident votés una Mesa que, després, no li permetria votar-se a si mateix en una investidura

El secretari general de Vox i líder del partit a Catalunya, Ignacio Garriga, ja apunta contra l'expresident Puigdemont. "Vox farà tot el que estigui a la mà per evitar que la Mesa del Parlament permeti a un pròfug de la Justícia votar a distància", ha dit a través d'un missatge publicat a xarxes socials.

Garriga fa referència a algunes informacions aparegudes a la premsa i que apunten que l'expresident no veu clar això de tornar a Espanya i que el seu vot per constituir la nova Mesa del Parlament seria telemàtic. Cosa que els membres de la 'Mesa d'Edat' li permetrien fer perquè, per motius circumstancials, Junts tindrà majoria en aquesta taula.

El reglament indica que la Mesa d'Edat es conforma pel diputat més gran i els dos diputats més joves del Parlament. El primer és Agustí Colomines, de Junts. Els altres dos són Ennatu Domingo, de Junts també, i Alberto Tarradas, de Vox. O sigui, dos de tres.

Una possible situació pintoresca per a Puigdemont

D'entrada, i més enllà del que pugui fer o no pugui Vox, tot apunta que Puigdemont podrà votar telemàticament. Entre altres coses, perquè ha estat una constant del Parlament, que ha permès el vot telemàtic a diputats que estaven de baixa o fins i tot fora de Catalunya com Ruben Wagensberg.

Ara bé, la Mesa d'Edat és completament circumstancial i es contempla per a casos com el d'inici de la legislatura. Serà després la Mesa elegida per les forces polítiques la que haurà de donar el vistiplau al vot telemàtic, al sou de Puigdemont i, en fi, a totes les seves prerrogatives polítiques com a càrrec electe. I és aquí on entra el PSC i, per extensió, la referència de Garriga als socialistes al seu missatge: “Del PSC no esperem res, són socis prioritaris de Junts i ERC”.

L'expresident de la Generalitat de Catalunya i candidat de Junts a les eleccions catalanes, Carles Puigdemont, intervé durant un acte de campanya, a Jean Carrère Space, a 1 de maig de 2024, a Argelès (França)

Els de Salvador Illa portaran a partir d'ara la veu cantant al Parlament i a la Mesa. Al marge que el PPC d'Alejandro Fernández ja ha avisat que els seus resultats els donen dret a un seient a la Mesa. És a dir, que amb el canvi de poder polític sorgit del 12M els processistes ja no tindran tan fàcil fer servir la Mesa del Parlament a voluntat.

Sobre això, es podria donar una situació pintoresca. I és que la Mesa d'Edat permeti votar Puigdemont en la constitució d'una Mesa que, després, tal vegada no li permet votar-se a si mateix en una investidura. El nou Parlament promet moments curiosos.

➡️ Política

Més notícies: