Muntatge d'Alejandro Fernández i Salvador Illa
POLÍTICA

La presidència del Parlament marcarà la relació entre Salvador Illa i el PP català

El 10 de juny començarem a sortir de dubtes i veurem si Alejandro Fernández i Salvador Illa han acostat posicions

La política catalana ha posat el pause en espera del 10 de juny, quan el Parlament celebrarà la primera sessió de la legislatura. El ple inaugural servirà, a més, per elegir el president de la cambra autonòmica, una decisió clau per al futur a curt termini.

El 10 de juny veurem destapar-se les primeres cartes i totes les mirades se centren en dos partits: ERC i el PP, les dues formacions 'grans' entre els petits. Tant republicans com populars poden ser clau per elegir el nou president del Parlament, una figura que no és gens simbòlica.

Cal tenir en compte que és la segona autoritat política de l'administració catalana i la persona encarregada de decidir quin candidat se sotmet a la investidura. La voluntat d'Illa és assegurar-se o bé un pacte amb ERC integral, o bé el control de la mesa i de la presidència per part del seu partit.

Plànol general dels candidats a la presidència de la Generalitat en fila al plató del debat de TV3

La suma de Junts i ERC és de 55 diputats, mentre que el PSC i els Comuns arriben als 48. Si cap candidat aconsegueix la majoria absoluta en una primera votació, guanyarà el que obtingui més vots a favor en segonda ronda. Tots els escenaris segueixen oberts i no es descarta que els socialistes puguin pactar amb el PP català a canvi de cedir-los un lloc a mesa. Amb els suports dels d'Alejandro Fernández, els socialistes s'asseguren 63 vots.

La mesa del Parlament mesurarà la relació entre el PSC i el PP

De moment, el PP català segueix sense moure fitxa, conscient que ara toca a Salvador Illa definir-se. Totes les negociacions segueixen parades -oficialment- en espera de les europees i de la decisió que prengui ERC. Alejandro Fernández ha descartat "ara com ara" qualsevol mena d'acord amb els socialistes, però és evident que tot pot canviar, i més quan parlem de la política catalana.

És molt difícil que hi hagi acord d'investidura entre populars i socialistes, encara que no és impossible. De moment, alguns dirigents del PP català ja afirmen en privat que cal explorar l'opció. Consideren que es tracta d'“una oportunitat d'or” per acabar amb el processisme i guanyar notorietat.

Muntatge de fotos de primer pla d'Alejandro Fernández i Salvador Illa, tots dos amb rostre d'enuig

Després d'una travessia pel desert, els d'Alejandro ara tenen 15 diputats i diversos alts càrrecs demanen que no es cometi el mateix error que va tenir Arrimadas el 2017, quan va guanyar i no va plantar ni batalla. És una opció complicada, caldrien els vots de Vox o l'abstenció dels d'Ignacio Garriga i el vot favorable dels Comuns.

La situació és certament d'incertesa. Per això és important aquest primer capítol, perquè mostrarà les cartes del PSC i la voluntat de tenir el PP content. Si hi ha un acord per incorporar els populars a la mesa a canvi dels vots, hi haurà un acostament a tenir en compte.

Tothom parla de la decisió d'Esquerra, però el PP d'Alejandro també haurà de decidir quin camí escull aviat. És cert que té 'l'excusa' dels pactes de Sánchez amb Junts i ERC, encara que per primera vegada hi ha l'opció que el processisme no decideixi el pròxim president. El 10 de juny començarem a sortir de dubtes al primer ple del Parlament.

➡️ Política

Més notícies: