Muntatge amb un pla mitjà curt d'Ignacio Garriga i un pla mitjà més petit de Ruben Wagensberg i Aurora Madaula
POLÍTICA

Vox posa en un compromís la Mesa del Parlament pels casos de Madaula i Wagensberg

Segons ha pogut saber E-Notícies, la formació liderada per Ignacio Garriga ha forçat la Mesa del Parlament a haver de debatre si és legal la delegació de vot dels dos polèmics diputats processistes

Actualment, a la Mesa del Parlament hi ha dues cadires buides. Són les d'Aurora Madaula i Ruben Wagensberg, tots dos de baixa i envoltats de polèmica per motius diferents. La diputada de Junts manté una guerra oberta amb el seu partit, després de denunciar els seus companys per "assetjament per raó de gènere". Mentrestant, el diputat d'ERCs'ha fugat a Suïssa per no haver de respondre davant de la justícia pel cas del Tsunami Democràtic.

Aurora Madaula no treballa des de principis de desembre de l'any passat. Bé, això que no treballa és dir. I és que l'amiga de Laura Borràs està de baixa, no assisteix a les obligacions com a membre de la Mesa del Parlament, però sí que se l'ha pogut veure en actes públics. De fet, va arribar a participar en la tensa executiva de Junts de finals de gener i fins i tot s'ha mostrat molt activa a les seves xarxes socials. Per la seva banda, Ruben Wagensberg també està de baixa. Fa dos mesos que no exerceix les seves funcions perquè se n'ha anat a viure a Suïssa per preparar la seva defensa davant les investigacions del jutge García-Castelló sobre el Tsunami i el bloqueig de l'aeroport del Prat l'octubre del 2019.

Vox força la Mesa del Parlament a discutir sobre la legalitat de la situació d'Aurora Madaula i Ruben Wagensberg

Tant Junts com ERC van demanar la delegació del vot dels seus dos diputats absents per a les sessions del dia 7 i 8 de febrer, fet que la Mesa del Parlament va autoritzar. Tot i això, Vox dubta de la legalitat d'aquesta acció i, segons ha pogut saber E-Notícies, una petició seva obligarà ara la Mesa a haver de reunir-se per reconsiderar la seva posició.

Segons la formació liderada per Ignacio Garriga, la baixa mèdica d'Aurora Madaula és “fraudulenta”, ja que “s'ha pogut veure la Sra. Madaula participar activament a les xarxes socials i de forma reiterada en actes polítics fora del Parlament”. Com ja hem comentat, fa unes quantes setmanes va intervenir en una executiva del seu partit, connectant-se per via telemàtica. I pel que fa a les seves xarxes socials, després de no amagar la seva activitat les últimes setmanes, ara ha posat el seu perfil en X en privat perquè ningú que no la segueixi pugui veure les seves publicacions.

Muntatge amb un pla mitjà curt d'Aurora Madaula parlant a la tribuna del Parlament i un altre pla mitjà curt de Laura Borràs amb la boca lleugerament oberta

En el cas de Ruben Wagensberg, Vox al·lega que la seva baixa mèdica "és un mer pretext per facilitar el seu vot delegat" i assenyalen que "el cert és que la causa de la seva incompareixença és notòria i exclusivament deguda al fet que s'ha instal·lat a Suïssa per eludir l'acció de la justícia”. Per impedir la delegació de vot de Wagensberg, el partit d'Ignacio Garriga s'escuda en una sentència del Tribunal Constitucional que deixa clar que “els parlamentaris tenen el deure de comparèixer en persona davant de la Cambra”.

El diputat d'ERC, Ruben Wagensberg, amb cara seriosa intervé durant una sessió plenària al Parlament de Catalunya, el 19 d'octubre del 2021, a Barcelona, Catalunya

Vox apunta que "de la doctrina del TC s'infereix que les causes que poden justificar el vot delegat són excepcionals" i que "la situació personal del diputat fugat a Suïssa per eludir l'acció de la justícia no és subsumible en cap supòsit excepcional per delegar el vot". Tal com recorden al seu escrit de queixa, Ruben Wagensberg "resideix voluntàriament amb l'únic propòsit de no rendir comptes amb la justícia, obviant de forma flagrant els seus deures parlamentaris".

La queixa, presentada aquest dimecres, ha obligat la Mesa del Parlament a haver de prendre cartes a l'assumpte i aquest dijous debatrà sobre la legalitat de la delegació de vot d'Aurora Madaula i Ruben Wagensberg.

➡️ Política

Més notícies: