Un home gran amb camisa blava apareix en primer pla, mentre que al fons es veuen diverses persones dempeus davant d'un podi amb un cartell groc.
POLÍTICA

Lluís Llach entra a la guerra interna d'ERC

El president de l'ANC ataca Oriol Junqueras i Marta Rovira, i aposta per les candidatures alternatives

El president de l'ANC, Lluís Llach, no ha amagat la seva afinitat cap a Carles Puigdemont i la seva aversió cap a la direcció d'ERC. Avui, en una entrevista a la Cadena SER, ha instat els sectors crítics a posar-se d'acord per guanyar al congrés nacional del 30 de novembre.

Lluís Llach, aixecant el puny i parlant apassionadament en un micròfon.

Els crítics, que ara van ara en dues candidatures diferents -Foc Nou i Recuperem ERC-, plantegen una alternativa a les dues candidatures oficialistes -Militància Decidim (Oriol Junqueras) i Nova Esquerra Nacional (Marta Rovira). Assenyalen Junqueras i Rovira com a responsables de la deriva del partit. I demanen una revisió dels acords d'ERC amb el PSC: Foc Nou mitjançant una nova consulta a la militància, i Recuperem ERC amb una ruptura del pacte de govern immediatament després del congrés .

Tot i que Oriol Junqueras surt com a favorit, si cap de les candidatures supera el 50% s'obrirà una segona volta amb possibles aliances entre candidatures. Això podria portar els crítics a aliar-se amb Marta Rovira per derrotar Junqueras i condicionar la nova direcció. Una possibilitat cada cop més palpable, sobretot per la força que està prenent darrerament la llista Foc Nou impulsada per l'exconseller Alfred Bosch .

Lluís Llach, contra Oriol Junqueras i Marta Rovira

Lluís Llach ha fet referència als congressos de Junts i ERC, claus per redefinir les estratègies de l'independentisme en ple procés de declivi. Ha culpat “els estrategs pèssims d'Esquerra”, i ha definit Oriol Junqueras com “el pitjor estrateg que ha tingut aquest país”. Ha estat, segons la seva opinió, una concatenació de “fracassos” fins a “la desfeta final”.

Sobre la guerra interna a ERC, ha dit que “els que plantegen una oposició” a Junqueras, en referència al sector de Marta Rovira, són “curiosament els que aplicaven la seva mala estratègia”.

Per això ha mostrat les seves “esperances” que “la gent que està neta de culpa prengui la direcció” del partit. Ha trencat una llança per “la gent bona, molt bona que hi ha dins ERC”, però ha dit que “la direcció ha de canviar”. Ha demanat als crítics "que es posin d'acord per guanyar, i aprofitin el material que tenen a dins oblidant-se de l'anterior direcció".

En aquest sentit, ha deixat anar que una victòria de les candidatures alternatives facilitaria la reconstrucció dels ponts entre ERC i l'ANC. Tot i així ha dit que l'ANC ara mateix està en un procés de reconstrucció, sense plantejar-se les aliances amb els partits.

Puigdemont sí, Orriols no

Lluís Llach ha confessat que a les últimes eleccions catalanes va votar la CUP, però també ha mostrat la seva afinitat amb Carles Puigdemont. Li ha exculpat dels seus errors pel "pes que suposa l'exili", i davant la necessitat de nous lideratges ha dit que "probablement" sí però que "no cal cremar tota una generació de polítics molt vàlids".

El president de l'ANC també ha fet referència a les declaracions polèmiques en vigílies de la Diada sobre Aliança Catalana. Va dir que no calia demanar el carnet a ningú i que tots els independentistes eren benvinguts, cosa que va generar la reacció de l'esquerra.

Lluís Llach es reafirma que "si un membre d'Aliança Catalana vol sumar-se a l'ANC i compleix els estatuts jo no sóc ningú per impedir-ho". Però tot seguit ha dit que no es manifestaria al costat de Sílvia Orriols, “una senyora que diu que no vota amb Vox no perquè no li agradi el seu projecte sinó perquè està escrit en castellà”. A més, ha recordat que els estatuts de l‟ANC impedeixen actituds intolerants i de marginació d‟altres col·lectius.

➡️ Política

Més notícies: