El verificador pagat per Esquerra corregeix Oriol Junqueras
El grup de 'Verificat' ha destapat diverses mentides i mitges veritats dels republicans
Qui paga mana. Aquest principi universal és el que explica que hi hagi certs grups de “fact-checkers” que tenen una cridanera tendència a fiscalitzar uns partits i no els altres. Vet aquí, per exemple, Verídic, que és un cas flagrant de propaganda dels republicans.
En menor mesura, passa el mateix amb Verificat. Es tracta de la primera agència de verificació de fets que hi va haver a Catalunya. Com ja va transcendir, Verificat dona el perfil d'ens subvencionat que tant abunda a Catalunya. És a dir, un grup dedicat a tasques que estan a la boira del progressisme i que presenta un balanç comptable amb una dependència molt destacada de les subvencions.
En qualsevol cas, Veríficat ha fet la seva feina i ja ha corregit figures importants dels republicans com Oriol Junqueras, Gabriel Rufián o el mateix Pere Aragonès.
Mentides i mitges veritats
El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha tret pit aquests dies d'alguns resultats econòmics dels governs d'ERC i Verificat li ha posat alguns matisos.
Qualifiquen "d'enganyosa” la declaració de Junqueras que Catalunya té l'atur més baix dels vint anys. De la mateixa manera, també van desmentir unes declaracions de Junqueras a l'ARA en què deia que la Generalitat ha reduït un 17% el deute en vuit anys.
No només Junqueras ha estat corregit. Verificat ha demostrat que Rufián va mentir quan va dir que Puigdemont va assegurar que ERC donaria suport a Sánchez en una hipotètica qüestió de confiança.
També Pere Aragonès ha estat enxampat dient mitges veritats. En el debat de candidats que va organitzar RAC1, Aragonès es va escudar en algunes bones dades econòmiques que, en realitat, no són tan bones.
El president en funcions ha fet la clàssica jugada de no tenir en compte la inflació, que és semblant al que es fa per explicar que el deute públic d'Espanya ha baixat. El cas és que és molt inexacte que l'augment pressupostari (del pressupost fallit) hagi estat d'un 30%. Com explica Verificat, aquest augment és sense la inflació, és a dir, que és l'augment pressupostari nominal. L'augment real és ni més ni menys que la meitat, un 15%.
Més notícies: