Laia Estrada, candidata de la CUP

POLÍTICA

La darrera de la CUP: que tots els catalans cobrin de la Generalitat 900 euros al mes

Caldria unificar l'IRPF al 49%, però com que és competència estatal demanen augmentar successions i patrimoni

Fa dos dies, dimecres, Dia del Treballador, la formació anticapitalista apujava l'aposta del Gobierno central i dels sindicats. En lloc d'una jornada de 37,5 hores, la CUP n'ofereix 30, i en lloc de 1.134 euros de SMI, la CUP n'ofereix 1.600 “en catorze pagues”, va assenyalar Laia Estrada.

Ara, han tornat a treure la xequera per a les eleccions. En una reunió amb la Mesa d'Entitats del Tercer Sector, Estrada ha anunciat la proposta estrella: una renda bàsica de 900 euros. “Hi ha experiències a altres països, és perfectament viable i ajudaria a fer una política redistributiva”, va argumentar la líder de la CUP.

Tuit de Laia Estrada, de la CUP sobre l'1 de maig

Un projecte que ja va fallar

La renda bàsica universal (RBU) no és cap novetat dins de l'ideari de la CUP. De fet, va ser una de les seves exigències el 2021 per investir president Pere Aragonès. Com ja vàrem explicar a E-Notícies, el projecte pilot de la RBU es va saldar amb un fracàs parlamentari i una oficina de funcions difuses amb un cost d'un milió d'euros i el director de la qual, Sergi Raventós, percep 80.000 euros de salari.

Encara que la proposta sigui parlamentàriament inviable, la CUP s'hi manté ferma. Però fins ahir no van aclarir la quantitat exacta. L'encarregada de fer-ho va ser el cap de llista, Laia Estrada, que la va quantificar en 900 euros per tal de “garantir que la gent tingui una vida mínimament digna”.

Els arguments que justifiquen aquesta proposta tampoc no són una novetat. El partit parla de “gravar més” a les rendes altes i crear un tipus únic d'IRPF del 49%. És el mateix raonament que va fer el Govern d'ERC al seu dia per justificar l'existència de la ja anomenada Oficina de la Renda Bàsica.

En la mesura que l'IRPF és competència exclusiva de l'Estat, des de la CUP proposen compensar aquesta eventual unificació de l'IRPF al 49% amb pujades en successions i patrimoni i més gravàmens a les rendes de més de 60.000 euros. En aquest cas, però, la renda que s'oferiria seria, explica la CUP, “més limitada”. És definitiva, Podemos en 2014.

➡️ Política

Més notícies: