Muntatge amb fotos de personatges

POLÍTICA

La immigració, tema estrella de les eleccions a Catalunya: què proposa cada partit

Diversos partits es disputen el vot antiimmigració, mentre l'esquerra segueix amb les seves propostes bonistes

La immigració ha irromput a l'escenari polític català i es presenta com a tema estrella de les eleccions del 12-M a Catalunya. El debat polític presenta dos camps molt diferenciats, el de l'esquerra, defensora del model bonista, i el de la dreta, partidari de la mà dura contra la immigració il·legal massiva i la seguretat. Aquestes són les propostes sobre immigració que els principals partits catalans porten al seu programa electoral per a les eleccions del 12-M.

El PSC posa l'accent a la lluita contra el racisme i la xenofòbia

El PSC porta al programa "un model d'integració basat en el reconeixement de la diversitat i la defensa de la igualtat d'oportunitats". La seva proposta en immigració es concreta en cinc punts, el primer del qual consisteix a “garantir els drets de la població migrada, promoure el progrés col·lectiu i la mobilitat social”. El segon punt proposa impulsar els programes que afavoreixin el coneixement de l'entorn i les llengües oficials.

Al tercer punt, el PSC promet “combatre els discursos racistes, xenòfobs i populistes que alimenten la desconfiança i l'odi cap a la diversitat”. En aquest sentit, proposen "adaptar la llei dʻigualtat de tracte i no discriminació". A més, volen posar en marxa un observatori del racisme i la xenofòbia a Catalunya, i crear un pla integral contra els extremismes “per alertar davant de possibles radicalitzacions”.

ERC aposta per un model d'integració i cohesió

ERC s'erigeix en aquestes eleccions com a defensa del model migratori que s'ha fomentat aquests anys des del Govern de la Generalitat. Una de les propostes consisteix a demanar les competències d'immigració, però més per gestionar la integració que per controlar l'arribada d'il·legals. El seu objectiu és “garantir la cohesió social, els drets humans i la construcció nacional”.

De fet, els republicans han proposat durant la campanya canviar la legislació per permetre l'accés dels immigrants il·legals a comptes corrents i multar els bancs que no ho permetin. Al seu programa defensen la Llei d'Igualtat de tracte i no discrminació que han posat en marxa la legislatura passada, i defensen un model d'acollida propi per desenvolupar un model de país cohesionat”. A més, volen aprovar i desplegar el Pacte per la Vida Digna i Comprtuda, i una llei contra el racisme.

Junts vol les competències per expulsar els multireincidents

Com ERC, Junts també demana les competències d'immigració, però per combatre la multireincidència. Aquest ha estat un dels punts centrals de la seva campanya, i fins i tot va organitzar un acte electoral amb els alcaldes de Junts al Maresme. Aquests regidors van ser els primers que van denunciar la immigració il·legal massiva a pobles com Calella i Vilassar, i van demanar l'expulsió dels estrangers multireincidents.

A més, el partit de Puigdemont recorda que Catalunya és una terra d'acollida i defensa la cultura acatalana com a element integrador. Demana un pacte nacional per a les persones migrades amb un nou marc de drets i deures, i porten al programa la contractació en origen per evitar onades migratòries i la creació d'una Agència Catalana d'Immigració. La seva proposta és negociar de manera bilateral el traspàs de competències i gestionar de manera integral els fluxos migratoris per “fer front al clima d'inseguretat”.

El PP aposta per la immigració il·legal i ordenada, i la convivència

El PP d'Alejandro Fernández rivalitza amb Vox pel vot antiimmigració i denuncia el model migratori fomentat durant anys per l'esquerra i el processisme. A diferència de Vox, però, els populars se centren més en mesures contra la inseguretat i l'okupació sense posar l'accent a la immigració. En aquest punt, el seu programa es resumeix en la defensa d‟una immigració legal i ordenada, i el foment de la convivència.

En les seves propostes electorals, el PPC porta “incrementar els controls per detectar i prevenir els guetos, els amuntegaments als pisos pastera i la concentració als barris”. També "garantir que la immigració sigui legal i ordenada per adequar-la a les necessitats de la nostra societat", i col·laborar amb organitzacions i ONG d´immigració "per afavorir la convivència". Finalment, proposen evitar l'ús polític als centres de culte i lluitar contra els moviments que atempten contra la llibertat i la igualtat.

Vox, contra la immigració il·legal massiva per tornar la seguretat als barris

Vox ha centrat la seva campanya electoral en la immigració il·legal massiva que vincula amb la inseguretat als barris. Amb el lema 'bitllet de tornada', el partit d'Ignacio Garriga proposa la deportació dels estrangers delinqüents fent èmfasi en el problema de la multireincidència. De pas critica la regularització massiva d'immigrants per part del Govern de Pedro Sánchez i carrega contra el foment de la immigració il·legal massiva per part d'ERC al Govern de la Generalitat.

A més, Vox posa l'accent a la islamització de Catalunya relacionat amb l'amenaça del terrorisme islàmic. Fa temps que el partit denuncia el desembarcament d'immigrants amb nocturnitat a pobles de la costa catalana, i assenyala la inseguretat provocada pels menas. Ho fa "en defensa pròpia" apel·lant la vot dels treballadors als barris obrers.

➡️ Política

Més notícies: