Muntatge de Basha Changue i la detenció d'un home a Ceuta
POLÍTICA

La darrera de la CUP: 'Els immigrants no delinqueixen més, els engarjolen més'

Basha Changue ofereix la seva interpretació sobre la inseguretat a Catalunya i parla que 'la justícia no tracta igual a tots'


Tot i que immersos en un procés de refundació, la CUP també té una opinió sobre el fenomen de la inseguretat i la seva vinculació amb la immigració. Segons la formació anticapitalista, es tracta d'una criminalització de la immigració i d'erros en el model de convivència. Ara, hi afegeixen la suposada arbitrarietat del sistema de justícia.

Conquerir el relat

Un dels factors més importants del debat sobre la immigració i la seguretat és el relat, el relat polític. Es tracta d'explicar el fenomen segons les idees que té cada partit. Els exemples són a la vista, sobretot quan queda un any per a les eleccions.

ERC ho relaciona amb una percepció ciutadana i amb una qüestió de pobresa i exclusió social. D'altra banda, la dreta – amb la recent i interessada incorporació de Junts a aquest equip – parla de diferències culturals insalvables. El cas és que, com a partits, cadascú presenta un discurs diferent.

En tot aquest debat, la CUP també hi té una opinió. El partit es troba en un procés de refundació – el Procés Garbí – i un dels seus objectius és formar part del dia a dia polític i social de Catalunya. Per això, han ofert aquesta interpretació del que ara passa a Catalunya amb la inseguretat:

La interpretació de la CUP

Aquesta posició de la CUP no és cap sorpresa. De fet, la mateixa diputada Changue es va manifestar fa unes setmanes a la mateixa línia. En una intervenció al Parlament, va parlar de “criminalització de la immigració” i de “disputar la catalanitat”.

En aquesta ocasió, parla que la “sobrerepresentació dels immigrants a la presó té més a veure amb la inequitat davant de la justícia”. Aleshores, segons la CUP, no es tractaria que els immigrants cometin més delictes, sinó que se'ls empresona més. És a dir, que la CUP explica aquest fenomen referint-se a una presumpta desigualtat de tracte per part de la justícia.

D'altra banda, però, hi ha certes dades oficials que desmenteixen o almenys plantegen dubtes sobre aquesta interpretació dels fets. La meitat dels presos a Catalunya són estrangers, vuit de cada deu detencions a Barcelona són estrangers, els forans cometen en proporció el triple de feminicidis, etc. És a dir, que amb aquest nivell de “sobrerepresentació” sembla improbable que tot sigui degut a un únic factor com que la justícia no sigui imparcial.

➡️ Política

Més notícies: