Muntatge amb un pla mitjà curt de Mohamed VI i un pla mitjà de Pedro Sánchez amb una bandera del Marroc de fons

POLÍTICA

Pedro Sánchez es torna a rendir davant del Marroc

Moncloa ha organitzat un viatge llampec mentre Rabat segueix sense confirmar la presència de Mohamed VI


Pedro Sánchez emprendrà avui un viatge llampec i improvisat al Marroc per fer-se una foto amb Mohammad VI. Sánchez Nadó els vents per escenificar la reconciliació amb el monarca marroquí, després que l'any passat el deixés plantat. Però mentre l'equip del president ha modificat l'agenda a corre-cuita, a Rabat ni tan sols confirmen que hi hagi trobada.

Moncloa va anunciar per sorpresa ahir a la tarda la intenció del president de viatjar al Marroc. Segons fonts oficials, el viatge s'emmarca en la reconstrucció de les relacions bilaterals. La delegació espanyola posarà damunt la taula dues qüestions urgents, la immigració i el narcotràfic.

Submissió d'Espanya al Marroc

La pressa de Moncloa contrasta amb la contenció de Rabat, que ni tan sols ha confirmat l'assistència del cap de l'Estat. Mohammad VI es troba en ple pols amb el president francès, Emmanuel Macron, perquè reconegui la sobirania marroquina sobre el Sàhara occidental. El monarca podria fer servir la visita de Pedro Sánchez per redoblar la pressió als francesos.

Però la casa reial alauita també vol deixar clar qui té la paella pel mànec en aquesta nova etapa de les relacions Madrid-Rabat. La intel·ligència marroquina obre la porta a una possible reunió de Mohammad VI amb Pedro Sánchez, però no ho confirmen. Volen escenificar la submissió d'Espanya als designis del Marroc.

Pedro Sánchez assegut al congrés amb expressió pensativa i mirant cap avall

De fet, el viatge s'ha precipitat per l'anomenada inesperada de Rabat a Moncloa, després que Algeriana suspengués la setmana passada una reunió amb el ministre d'Afers Estrangers espanyol. La crisi diplomàtica entre Algèria i Espanya obren una oportunitat per al Marroc per consolidar la seva posició a la regió. Mohammad VI vol aprofitar la debilitat de Sánchez per aconseguir nous avantatges per al seu país.

Moncloa vol aconseguir la foto entre els dos caps d'Estat per vendre l'avenç de les relacions diplomàtiques entre Espanya i el Marroc. Entre altres coses, es tractaran temes com ara la crisi migratòria, sobretot per l'arribada descontrolada d'immigrants a l'aeroport de Barajas procedents del Marroc. A més, Moncloa posarà damunt la taula la urgència de més controls per frenar el narcotràfic a l'Estret.

L'ombra de la sospita

Aquest viatge s'emmarca en la reconstrucció lenta però sòlida de les relacions diplomàtiques d'Espanya amb el Marroc. Cal recordar que Pedro Sánchez va menysprear el rei Mohammad VI quan va fer el seu primer viatge com a president a França, i no al Marroc com marca la tradició. Això va obrir una crisi que es va tancar de manera inesperada amb el canvi de posició del Govern espanyol respecte a la sobirania del Sàhara occidental.

Des d'aleshores, s'especula que el canvi de posició obeeix a un suposat xantatge de Rabat després d'haver espiat el Govern espanyol amb Pegasus. Quina informació sensible té el govern marroquí per forçar Sánchez a canviar la tradicional posició d'Espanya al Sàhara occidental? És la pregunta que han fet al Govern diverses vegades, i que encara no ha respost.

La realitat és que des d'aleshores Espanya s'ha sotmès a totes i cadascuna de les voluntats del Marroc. Els viatges de Sánchez al país veí s'han intensificat, fins i tot s'han acceptat humiliacions com el plançó de fa un any. Mentrestant, el Marroc continua utilitzant la crisi migratòria com a arma de pressió sense que el Govern espanyol alci la veu i faci valer els interessos espanyols.

➡️ Política

Més notícies: