Primer pla de l'esquena d'un Mosso d'Esquadra amb uniforme
POLÍTICA

La dada dels estrangers i els assassinats a dones que ha deixat de ser tabú

Segons dades oficials del Ministeri d'Igualtat, el 45% dels assassinats de dones durant el 2023 els van cometre estrangers


Fins el mes de setembre passat, l'any 2023 ens ha deixat una xifra de feminicidis molt alta: 42 dones assassinades. Alhora, d'aquesta dada se'n segueix una altra que han passat per alt en molts mitjans. I és que el 45% dels assassinats els han comès estrangers, que representen el 12% de la població.

Les dades del Ministeri

L'informe sobre dones víctimes mortals per violència de gènere va respondre a un gabinet de crisi del Ministeri d'Igualtat del setembre passat. El motiu per a aquest gabinet van ser les xifres rècord d'assassinats durant l'estiu. En aquest informe, però, feien referència a tots els assassinats produïts durant l'any 2023 i ho feia amb una dada preocupant.

Dels 42 assassinats fins avui, 19 els van cometre estrangers. En representar el 12% de la població passa que, en proporció, els estrangers tripliquen els espanyols. D'altra banda, és cert que, des que es comptabilitzen els assassinats masclistes – any 2003 –, el 66,5% dels agressors són espanyols.

Ara bé, les dades apunten a un pes progressivament més gran a favor dels forans. Així, el 2021, el percentatge per als estrangers era del 23,6%, i el 2022 va pujar al 38,78%: ara, arriba al 45,2%. És a dir, que la tendència està augmentant i acosta els estrangers a ser els responsables de gairebé la meitat dels assassinats.

Les comunitats autònomes amb més feminicidis són Andalusia i Catalunya, amb 15 i 7 respectivament. D'altra banda, també dades del Ministeri indiquen que s'ha incrementat en un 60% els agressors sexuals menors d'edat.

La postura de sectors i mitjans oficials

D'entrada, els sectors oficials, així com els mitjans progressistes, no tracten aquest tema. Quan ho fan, la seva postura sol ser aquesta: que el fenomen de la violència de gènere no es pot explicar per un únic factor com el sociocultural, és a dir, la nacionalitat. I malgrat l'augment de la taxa d'estrangers involucrats, se centren en la figura de “l'home masclista” i del “sistema patriarcal”.

És a dir, que apel·len a una estructura general al marge dels condicionants culturals i concrets dels assassins. Per això, parlen que aquests criminals tenen en comú 'ser masclistes' i no 'ser estrangers', en paraules de Victoria Rossell, delegada del govern contra la violència masclista. Cosa que es pot apreciar en una enganxada recent que van tenir a X una periodista d'EFE i una diputada de Vox a Madrid:

D'altra banda, ara mateix no es pot desglossar la nacionalitat concreta d'aquests estrangers. El motiu és que l'informe es refereix a persones d'un altre país'. Però, sigui com sigui, dades oficials referides a diferents circumstàncies revelen un augment de la criminalitat, la inseguretat ciutadana i, ara, una major participació d'estrangers en assassinats masclistes.

➡️ Política

Més notícies: