Muntatge de Yolanda Díaz, amb la bandera de galicia i el logo de X
POLÍTICA

El tuit viral contra Yolanda Díaz després de la derrota de Sumar a Galícia: milers de likes

Un missatge de dues línies retrata la situació en què s'han quedat Yolanda Díaz i Sumar després del fracàs a les eleccions gallegues

La vicepresidenta Yolanda Díaz ha sortit molt malparada en aquesta cita electoral i, a més, doblement. El seu partit no aconsegueix implantació territorial i no treu ni un sol diputat autonòmic. Però ideològicament també perd: la reivindicació de la plurinacionalitat no dona rendiments a Yolanda Díaz.

Sumar no entra

El fracàs del PSOE ha amagat un fracàs encara més gran que, a més, també és dins del Govern: el fracàs de Sumar. El partit de Yolanda Díaz no ha tret ni un diputat. Per la seva banda, Podemos tampoc, que havia demanat el vot per al BNG per molestar Sumar. Li ha sortit bé la jugada a Pablo Iglesias.

Les eleccions gallegues han reflectit la cara lletja de l'estratègia conjunta del PSOE i Sumar. Una estratègia que consisteix a aliar-se amb tots els partits possibles – que coincideixen amb ser els partits nacionalistes – per guanyar el PP. D'aquí que l'estratègia de comunicació hagi passat per sembrar el dubte i deixar-ho tot molt obert.

Però el que ha passat a Galícia ha estat un cas particular d'aquesta estratègia. En lloc de tenir el protagonisme el PSOE i Sumar, ho han tingut les forces nacionalistes, el BNG en aquest cas. I aquesta manca de protagonisme s'ha traduït en un fracàs absolut per a Sumar. No hi ha tanta gent a l'equip conjunt d'esquerres i nacionalismes perifèrics.

Però en el cas de Yolanda Díaz hi ha un factor particular: que ella és gallega i ho reivindica molt. De fet, tota la seva carrera política ha estat a Galícia. Yolanda Díaz, en definitiva, s'ha quedat com s'hauria quedat Feijóo si hagués perdut: derrotada a casa. Sobre aquest assumpte, s'ha fet viral un tuit que ha disparat on fa més mal:

I els usuaris han corroborat aquesta teoria. “Aquí no enganya ningú, bé la coneix tothom”, deien. Els usuaris comentaven que la candidata de Sumar - Marta Lois - ha estat l'encarregada de tapar amb la cara el fracàs de Díaz i que Sumar només ha entabanat els més joves. La resta de la població, insistien els usuaris en les respostes, coneixen bé Yolanda Díaz i el seu pas per Galícia.

En resum, que Yolanda Díaz s'ha quedat sense munició amb la qüestió plurinacional i Sumar no té empenta. En qualsevol cas, era la crònica d'una mort anunciada. Les properes cites per la guillotina electoral són les basques, les europees i les més importants de totes: les catalanes.

➡️ Política

Més notícies: