Plànol mitjà del President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, amb el puny enlaire en un míting d'Esquerra Republicana

POLÍTICA

A ERC li són igual els resultats: s'apunta una victòria a les eleccions gallegues

Oriol Junqueras, Gabriel Rufián i Pere Aragonès es donen per satisfets amb la pujada del BNG malgrat la majoria absoluta del PP

Fa anys que el processisme viu en un univers paral·lel, i ERC n'és un bon exemple. Tot i els contundents resultats de les eleccions gallegues d'ahir a la nit, els republicans han celebrat la consolidació del BNG com a alternativa a la dreta. Llegint els missatges dels principals dirigents, sembla que ahir a Galícia va escombrar l'esquerra.

El compte oficial d'ERC parla d'“esgotament del model defensat per Feijóo i Rueda”, i destaca el BNG com “l'alternativa” a la dreta. El partit d'Ana Pontón va ser el segon més votat, amb 445.000 paperetes i 25 diputats (sis més que en els darrers comicis). Tot i això, el PP va mantenir la majoria absoluta, i l'enfonsament del PSOE, Sumar i Podem deixa el BNG sense possibilitat de governar.

Potser el més realista hagi estat Oriol Junqueras, que ha felicitat el BNG pel resultat, però ha reconegut que “cal continuar creixent”. En canvi, altres dirigents han donat mostres d'una eufòria que no casa amb els resultats d'ahir a la nit. Una mostra que el processisme està en hores baixes i qualsevol clau cremant és bo per agafar-se.

Esquerra s'agafa al BNG...

Pere Aragonès ha destacat el “resultat històric” del Bloc Nacionalista Gallec, “que reforça com mai la política valenta i progressista que representeu”. En la mateixa línia s'ha expressat Diana Riba, candidata d'Esquerra a les europees, segons la qual “l'esquerra sobiranista ha plantat la llavor del canvi a Galícia”. Més realista ha estat Marta Vilalta, secretària general adjunta d'ERC, que ha lamentat que “el canvi haurà d'esperar”.

Menció a part mereix Gabriel Rufián, que ha passat de vaticinar la victòria del BNG a conformar-se amb el primer lloc de l'oposició. El líder d'ERC al Congrés ha lloat el Bloc per “competir contra una maquinària electoral brutal de compra de voluntats”. Per a Rufián ha estat un “resultat extraordinari i inspirador”, i ha destacat el “lideratge, projecte i rumb” dels nacionalistes gallecs.

L'eurodiputat republicà Jordi Solé també ha felicitat el BNG, però lamentant la “sorprenent i frustrant capacitat de resistència del PP a Galícia”. Per part seva, el diputat al Parlament Juli Fernández ha subratllat les “alternatives de futur de l'esquerra sobiranista”. La devoció d'ERC cap al BNG contrasta amb les objeccions del Bloc cap a Esquerra en vigílies de les eleccions.

...i el BNG passa d'Esquerra

El Bloc i Esquerra mantenen des de fa anys forts vincles, i van concórrer junts amb EH Bildu a les últimes eleccions europees. Gallecs i catalans es van reunir la setmana passada per estudiar la reedició d'aquesta aliança als comicis europeus que tindran lloc al juny. Però els líders del BNG van evitar tant sí com no la foto amb dirigents d'ERC, la imatge dels quals ara mateix no es cotitza a l'alça.

El BNG és ara mateix una força en apogeu, mentre que ERC està en caiguda lliure. El Bloc s'ha consolidat com a alternativa a la dreta a Galícia, mentre que a Catalunya és el PSC qui es perfila com a alternativa al nacionalisme. Això sí, els resultats d'ahir són un primer avís per a l'esquerra i el processisme, que fins i tot es podrien quedar sense opció de governar.

Més enllà de l'impacte autonòmic hi ha les conseqüències que tindran els resultats d'ahir a la nit a la coalició de govern a Espanya. Un cop dur per a ERC, que té posades les esperances en l'estabilitat de l'aliança forjada amb PSOE i Sumar. L'enfonsament del sanxisme és sens dubte una mala notícia per als dirigents d'ERC, malgrat l'eufòria pels bons resultats del BNG.

➡️ Política

Més notícies: