Pedro Sánchez assegut al congrés amb expressió pensativa i mirant cap avall
POLÍTICA

El 'sanchisme' pateix un fracàs històric a Galícia

El triomf del PP posa en evidència el dur càstig a les urnes que ha rebut Pedro Sánchez i el PSdeG


El PP continuarà governant a Galícia. I ho farà de manera relativament còmoda, després d'aconseguir una nova majoria absoluta. Tots els esforços de la maquinària de l'esquerra de fer-nos creure que Alfonso Rueda es podria quedar per sota dels 38 escons, s'han quedat en res. I els populars, amb 40 escons, seguiran al capdavant de la Xunta quatre anys més.

Els resultats representen un fracàs del 'sanchisme' en general i de Pedro Sánchez en particular. L'estratègia del president del Gobierno de frenar a qualsevol preu allò que ell anomena “dreta extrema i extrema dreta”, ha patit una derrota històrica.

La tàctica de fiar-ho tot al BNG per evitar la majoria absoluta del PP li ha servit per enfonsar el seu partit a Galícia, perdent 5 escons i quedant-se en menys del 15% dels vots. Són els pitjors resultats de la història dels socialistes gallecs. Que ja és a dir, perquè ja venien de tocar fons. Tot i això, Pedro Sánchez ho ha aconseguit: el PSdeG ha batut el seu rècord negatiu quedant-se en tan sols 9 escons.

No ha servit ni l'intent del CIS de Tezanos de fer-nos creure que el triomf del 'sanchisme' era possible, ni els mantres repetits als mitjans afins que hi podria haver 'sorpasso'. El pla de Pedro Sánchez ha fracassat. És clar que és un preu que el president del Gobierno està disposat a assumir. Total, ell ja és a Moncloa i la resta importa entre poc i gens.

La patacada és encara més dolorosa tenint en compte el daltabaix de Sumar, que s'ha quedat lluny d'aconseguir representació al parlament gallec. Pedro Sánchez s'enfonsa i ho fa arrossegant Yolanda Díaz. És clar que Sumar té altres fronts oberts. La seva guerra amb Podemos ha debilitat les dues formacions, que s'han quedat sense entrar al parlament. El que és clar, però, és que el 'sanchisme' ha fracassat, especialment els dos partits del Gobierno, tot i que els seus altaveus mediàtics ens vulguin fer creure que no.

Alberto Núñez Feijóo respira

Més enllà d'Alfonso Rueda, que continuarà governant a Galícia, qui ha sortit reforçat de les eleccions gallegues ha estat Alberto Núñez Feijóo. La convocatòria a les urnes es va convertir gairebé en un examen per avaluar si el líder del PP podria seguir al capdavant de la seva formació. De fet, tothom donava per fet que una derrota dels populars obriria el debat sobre la seva continuïtat com a president del partit. El triomf de Rueda dóna un respir al qüestionat Feijóo, que va gestionar molt malament la campanya electoral -amb la filtració del flirteig amb Junts-. Tot i així, el gallec ara guanya una mica de temps i marge per seguir comandant Gènova.

➡️ Política

Més notícies: