Muntatge d'Àngels Barceló i el logotip de x

POLÍTICA

VÍDEO | Les xarxes es mofen d'Àngels Barceló per la seva predicció fallida a Galicia

Poc abans que tanquessin les escoles, la periodista de la SER parlava de resultat “obert” i que no estava clara la majoria absoluta del PP

El mascaró de proa de la SER, Àngels Barceló, va intentar mantenir fins a l'últim minut la idea que tot estava obert a les eleccions gallegues. Era la consigna oficial del PSOE i el reflex de la seva estratègia: crear un clima d'incertesa que beneficiés el bloc d'esquerres i nacionalismes. Les xarxes es prenen cada cop amb més humor aquests intents d'influir en l'opinió.

Intentar dirigir la realitat

En àmbits en què no es pot veure el futur – la política n'és un –, les prediccions reflecteixen en la majoria dels casos el desig més que la clarividència. Sobretot si es tracta de periodistes d'alt nivell que formen part de l'elit comunicativa. Tot i que la veritat és que aquest procediment també compleix una funció real: la profecia autocomplida.

El CIS n'és un bon exemple. Presenta sondejos i enquestes que no reflecteixen del tot la realitat, sinó una realitat a què es vol arribar. És a dir, que l'objectiu és suggestionar perquè passi el que un vol.

Tot això ha estat comú durant aquestes darreres setmanes amb les eleccions gallegues. Organismes oficials i mitjans progovernamentals parlaven de la importància d'alta participació, de la possibilitat que el PP perdés i coses per l'estil. I com se sol dir: fins a l'últim minut hi ha partit. La periodista Àngels Barceló, de la SER, n'ha estat un bon exemple. Deu minuts abans que tanquessin les escoles feia aquesta predicció:

Resultat “obert”, “incert”, el PP “pretenia”, etc. Són aquesta classe de termes els que s'han fet servir per suggestionar amb la idea que tot estava per veure i que potser el bloc esquerres-nacionalismes donava la sorpresa. "L'ambient no és el de la victòria indiscutible que ells mateixos[el PP]havien pronosticat", ha dit la periodista.

“No és tan clar que pugui revalidar la majoria absoluta”. Aquesta és la idea que des de l'esquerra oficialista i els seus altaveus s'ha intentat mantenir fins al final. Perquè, deixant Àngels Barceló al marge, el que revela aquesta situació és la dinàmica electoral que s'ha instaurat a Espanya. El PSOE dona per fet que juga en equip amb els nacionalismes i intenta estendre la idea que el PP o arrasa o ho perd tot. En aquesta ocasió, ha arrasat.

Les xarxes han reaccionat amb humor davant d'un intent tan evident de salvar Sánchez. "Tezanos la posarà de vicepresidenta del CIS", "Una cosa és el que desitja i l'altra la realitat", comentaven amb sorna alguns. Això reflecteix el descrèdit cada vegada més gran cap als mitjans tradicionals.

➡️ Política

Més notícies: