Plànol curt de Salvador Illa, primer secretari del PSC, parlant en una roda de premsa
POLÍTICA

Tots volen pactar amb el PSC

Els pactes municipals i en els ajuntaments catalans restauren la centralitat als socialistes

El PSC continua de moda. Mentre els seus homòlegs socialistes a la resta d'Espanya comencen a assumir la més que previsible derrota electoral el 23J, Salvador Illa se situa al centre del tauler polític català. El PSC va en augment a Catalunya i tot fa pensar que les seves quotes de poder encara poden augmentar. Ha estat a un sol pas de guanyar a Barcelona, però ha consolidat les seves grans alcaldies a l'Àrea Metropolitana.

I no només això: ha recuperat Tarragona, Lleida i Reus. Va guanyar a Girona, però els independentistes sembla que pactaran per no deixar-los governar. El poder municipal del PSC és ara molt més gran del que era fa 4 anys i no només per les seves victòries, sinó també pels seus pactes postelectorals. Els de Salvador Illa ja han confirmat pactes amb Esquerra, amb Junts i fins i tot amb la CUP. Tothom vol fer arribar a acords amb el PSC.

Per ara, sembla que el soci prioritari dels socialistes és Junts. Han confirmat un acord a Roses, La Bisbal de l'Empordà o Calella. A Vilafranca del Penedès s'ha descartat un govern independentista i el PSC tindrà l'alcaldia amb un probable acord amb Junts. A les Diputacions Provincials pot haver-hi intercanvi de favors entre Junts i socialistes a Barcelona i Tarragona, tot i que encara que està per veure.

A Barcelona, per exemple, Trias vol governar amb el PSC (tindrien majoria absoluta), en un acord en què s'uniria Ernest Maragall.

Però el PSC també governarà amb ERC en molts altres municipis. Ho farà a Cambrils (en un pacte al qual s'hi sumarà Junts), a Torredembarra i queda per veure què passarà a ciutats com Tortosa, Tàrrega o Olot. A Barcelona,

I fins i tot la CUP ha pactat amb el PSC. Ho ha fet a Sarrià de Ter. En aquest municipi, ERC havia governat durant més d'una dècada i un pacte entre cupaires (que van guanyar el 28M) i socialistes els deixarà a l'oposició. A Vilafranca, per exemple, la CUP va mantenir la clau d'un govern amb Junts i ERC, però ha preferit 'regalar' l'alcaldia als socialistes.

Després del procés, el PSC ha tornat i ara és el centre de la política catalana. Veurem què passa el 23 de juliol.