L'alcaldessa de Barcelona Ada Colau amb un micròfon a la mà en un míting de Podem
POLÍTICA

Ada Colau vol morir matant

La líder dels comuns proposa la reedició del tripartit

Ada Colau No es dóna per vençuda. Després de la patacada electoral que va relegar els comuns a tercera força, la fins ara alcaldessa de Barcelona anuncia la seva intenció de crear un tripartit. Els seus nou regidors, els 10 de Jaume Collboni (PSC) i els 5 d'Ernest Maragall (ERC), sumarien una còmoda majoria.

En les últimes hores, l'alcaldessa en funcions ha difós un vídeo en el qual revela clarament la seva estratègia. Es resisteix a un govern en minoria de Xavier Trías (11 regidors) i proposa una alternativa per a les forces d'esquerra. “Una majoria progressista forta i estable”, va dir.

Colau lamenta que “els altaveus” donin per fet el govern de Trias, i li ha transmès en persona la dificultat de governar en minoria. Reconeix que hi ha “converses obertes” per forjar el tripartit, tot i que admet que no serà fàcil. El principal obstacle: la direcció d'ERC prioritza l'acord amb les forces independentistes.

ERC dóna per fet a Trias

L'estratègia de Colau passa per posar sobre la taula qüestions concretes que podrien unir el govern de coalició, com l'habitatge, i buscar "fórmules imaginatives". L'altra part del pla consisteix en agitar la por a l'ascens de la dreta.

Xavier Trias en un acte electoral el 25 de maig de 2023

Ada Colau, a la que molts donen políticament per morta, vol morir matant i esgotarà fins al 17 de juny (data de la investidura) per buscar acords. No ho tindrà fàcil. Fins i tot dins de la seva formació predomina l'escepticisme i dubten que ERC finalment doni el seu braç a tórcer.

El mateix Oriol Junqueras es va mostrar a favor d'un govern independentista a Barcelona, “compromès amb l'amnistia i l'autodeterminació”. El líder d'ERC descarta fórmules desesperades com la que ara proposa Ada Colau, i recorda que PSC i Comuns “van fer un pacte amb l'extrema dreta (Manuel Valls) contra nosaltres”.

Pactòmetre de Barcelona

ERC va donar per fet des del principi que Trias serà alcalde, i no semblen proclivis a canviar d'opinió. El més probable sembla que Junts i ERC acabin entenent-se per investir Trias alcalde, tot i que una fórmula alternativa seria la sociovergència i trencar els blocs esquerra-dreta i en l'eix nacional. Aquesta solució, a més, també deixaria l'oposició en minoria.