Muntatge amb les cares en primer pla de Laura Borràs i Salvador Illa en gran i d'Oriol Junqueras més petit
POLÍTICA

Junts i PSC ja pacten per fer fora a ERC

El partit liderat per Oriol Junqueras es mantindrà a l'oposició tot i guanyar a Roses

Els pactes municipals comencen després de les eleccions del 28 de maig. I és que, tot i parlar molt del “front comú independentista”, Junts per Catalunya ja ha començat a tancar pactes amb el PSC per prendre a Esquerra l'alcaldia.

És el cas de Roses, a l'Alt Empordà. La formació d'Oriol Junqueras va ser la llista més votada i va obtenir un total de 4 regidors. Són els mateixos que el PSC, que va tenir uns 100 vots menys que els republicans. Malgrat això, Esquerra es mantindrà a l'oposició gràcies al pacte dels socialistes amb Junts i l'ajuda de Gent del Poble.

Els 4 regidors del PSC, juntament amb els 3 que va aconseguir Junts i els 2 de Gent del Poble, deixaran ERC sense alcaldia. D'aquesta manera es confirma un dels rumors que hi havia a Catalunya durant la campanya. El cas és que sonava amb força la possibilitat que els de Carles Puigdemont i els socialistes arribessin a diversos pactes per expulsar els republicans d'alcaldies, diputacions i consells comarcals.

En el cas de Roses, el pacte permetrà al PSC ocupar l'alcaldia en els tres primers anys de mandat, mentre que Junts ho farà l'any anterior a les properes eleccions municipals.

Veurem si aquest primer pacte és el preludi d'altres acords entre PSC i Junts per Catalunya per perjudicar Esquerra Republicana. Un altre cas en el qual sona un possible pacte per expulsar els republicans és el de la Diputació de Tarragona. Malgrat que la formació de Pere Aragonès és qui va guanyar la carrera en aquesta cambra, un acord entre independentistes i socialistes podria prendre la presidència als republicans.

Venen dies intensos de negociacions i pactes. Uns pactes que, sens dubte, marcaran el futur de la política a Catalunya. I tot això, amb les eleccions generals del 23 de juliol estan a l'horitzó. Unes eleccions que no auguren massa bons resultats per a Esquerra ni per Junts per Catalunya.