Muntatge amb un primer pla de Carles Puigdemont i un altre de Míriam Nogueras amb cara seriosa. De fons, una imatge difuminada de diversos escons del Congrés dels Diputats
POLÍTICA

Junts es vesteix d'ERC i permet a Pedro Sánchez aprovar el decret 'òmnibus'

El partit de Carles Puigdemont salva els mobles al Gobierno després de negociar diverses concessions


El Congrés (que s'ha traslladat al Senat per obres a la Cambra Baixa) ha viscut una de les jornades més esperpèntiques que es recorden a la política espanyola. El Gobierno posava a votació tres decrets sense tenir clar si s'acabarien aprovant. El més important, juntament amb les mesures anticrisi, era el decret anomenat 'òmnibus'.

Aquest decret incloïa diverses mesures en matèria de funció pública o justícia, entre altres qüestions. Es tractava d'una votació crucial per complir amb les exigències de la Comissió Europea i permetre l'arribada de 10.000 milions dels fons europeus. I era la que Junts estava disposada a tombar perquè, segons ells, posava en perill l'aplicació de la llei d'amnistia.

Al llarg del dia, Junts ha repetit per activa i per passiva que votaria en contra del decret. Però ha arribat l'hora de la veritat i han sorprès tothom: han renunciat al seu dret a votar, permetent l'aprovació del decret per un sol vot de diferència (172 a 171).

D'aquesta manera, després de molta xerrameca i gesticulacions -cosa ja massa habitual en ells-, Junts ha salvat els mobles al Gobierno de coalició. Què han aconseguit a canvi? Segons Junts, PSOE i Sumar han decidit eliminar el polèmic article de la Llei d'Enjudiciament Civil que, sota el criteri dels juntaires -i ningú més-, posava en perill l'aplicació de l'amnistia. És a dir, una altra vegada aconsegueixen una contrapartida partidista que, bàsicament, serveix per beneficiar Carles Puigdemont.

Però n'hi ha més. El partit processista també assegura que Pedro Sánchez els ha promès el traspàs de les competències en immigració a la Generalitat i la publicació de les balances fiscals. Dues mesures de les quals no se'n coneixen els detalls de com ni quan s'aplicaran, però que contradiu el principal argument de Junts per fer veure que són diferents d'ERC: allò de “nosaltres no cobrem en promeses, cobrem per avançat”.

Així doncs, la primera jornada important de la legislatura certifica diverses coses. Que Junts és gairebé el mateix que ERC, però en versió una mica més rocosa, que l'idil·li entre juntaires i PSOE continua i que Pedro Sánchez segueix regalant concessions als processistes per seguir viu.

➡️ Política

Més notícies: