Primer pla mitjà de Gonzalo Boye mirant a l'horitzó
POLÍTICA

A Junts li entra la por a la setmana clau per a l'aprovació de l'amnistia

Gonzalo Boye, negociador de la llei, adverteix d'una esquerda 'per la qual caurem tots'


O Junts per Catalunya viu en una constant gesticulació, o la negociació de la llei d'amnistia ha estat un desastre. O les dues coses alhora (a hores d'ara ja res no és descartable). La realitat és que els mateixos que han negociat la llei adverteixen del possible fracàs en una setmana decisiva per a la seva aprovació.

En una entrevista a Vilaweb, Gonzalo Boye ha advertit de la “bretxa” al text que podria condemnar “una llista llarguíssima” de persones “les quals volen perjudicar”. Crida l'atenció que sigui ell, un dels negociadors de la llei, que ara digui això. El jurista culpa el PSOE d'un redactat “realment preocupant”.

Segons explica, si el PSOE no exclou el terrorisme de la llei d'amnistia, “queda una esquerda per on caurem tots”. Ha advertit que “si obren aquesta esquerda, en un futur tots terroristes, i els partits es veuran enfrontats a una possible il·legalització”. Afirma que l'única manera d'evitar-ho és que el PSOE aprovi les esmenes d'ERC i Junts per fer una llei d'amnistia a prova de bales.

Gonzalo Boye llança una advertència

El PSOE va acceptar la petició d'ERC i Junts d'excloure el terrorisme de la llei d'amnistia, cosa que beneficiaria els encausats del Tsunami Democràtic i els CDR. Però el text recull com a excepció els casos de “violació de drets humans”. Un “forat negre” pel qual els jutges, segons Boye, “intentaran fer entrar tots els que puguin”.

L'advocat afirma que l'exigència d'ERC i Junts sempre ha estat “suprimir” de la llei qualsevol esment al terrorisme. Però afegeix que per al PSOE el terrorisme era una línia vermella. “La llei estava bé”, explica, “però sabíem que hi hauria una segona partida i hem analitzat tècnicament les respostes”.

Boye adverteix que “l'endemà d'aprovar la llei al Congrés es reobrirà la peça sobreseguda de la trama russa”. És a dir, que “qualsevol que hagi tingut una actuació a escala internacional, que critiqués coses que passaven a Espanya, podrà ser acusat en matèria de traïció”. I el pitjor, segons Boye, és que arriben tard.

'Panorama preocupant'

Boye no creu que el PSOE aprovarà les esmenes perquè “per aprovar la llei cal una majoria absoluta i per aprovar les esmenes que estan vives també”. Ara “ja no és possible discutir punts i comes, per això ja hem tingut temps”, afegeix. Si la llei s'aprova com està, adverteix que “entrem en un panorama preocupant”.

Muntatge de Santos Cerdán rient i Puigdemont amb la boca oberta

Boye tem que els jutges facin servir el concepte de kale borroka, és a dir de terrorisme de baixa intensitat, per aplicar els protocols de terrorisme. Això no afectarà només els encausats del Tsunami Democràtic, sinó “tots els que vulguin posar en aquesta llista”. Els afectats no estaran fora de perill ni fora d'Espanya, perquè segons Boye “no hi ha un sol jutge europeu que no lliuri algú per terrorisme”.

Boye insisteix que “amb la redacció actual de la llei aviat tindrem un judici contra els CDR”. El que menys preocupa és el futur judicial de Puigdemont, perquè creu que cap jutge a Europa es creu els arguments d'Espanya. El que està en perill, repeteix, és el futur judicial de desenes d'independentistes que podrien caure amb el redactat actual.

➡️ Política

Més notícies: