Pla mitjà de Carles Puigdemont de peu darrere d'un faristol amb un fons blau en una roda de premsa a Brussel·les
POLÍTICA

La trama russa posa en perill l'amnistia per a Carles Puigdemont

El redactat actual de la llei d'amnistia no contempla els casos de traïció a l'Estat

El jutge d'instrucció Joaquín Aguirre ha prorrogat la investigació de la trama russa del Procés i estreny el setge sobre Carles Puigdemont. La implicació de l'expresident posa risc seriosament la seva inclusió en la llei d'amnistia. L'article 2 de la llei, a l'apartat e, exclou els delictes de “traïció i contra la pau o la independència de l'Estat”.

La polèmica salta la vigília de l'aprovació de la llei d'amnistia al Congrés i dels dubtes que suscita el redactat final als partits independentistes. Especialment a Junts per Catalunya, que tem que els jutges aprofitin les esquerdes de la llei per seguir perseguint dirigents i militants independentistes. La principal preocupació dels postconvergents és el blindatge de l'expresident.

El cas Volhov es basa en els suposats contactes de líders catalans amb el Kremlin per assegurar-se un suport rus a la causa independentista. La trama russa del Procés implica Carles Puigdemont i gent del seu entorn com Víctor Tarradellas i Josep Lluís Alay. La reobertura del cas complica l'horitzó judicial i polític de l'expresident.

Embolic a la vista amb Puigdemont i l'amnistia

No en va Junts per Catalunya havia pressionat el PSOE per incloure a l'amnistia els “perseguits” pel cas Volhov i Tsunami Democràtic. Aquests últims estan inclosos en els casos de terrorisme, l'exoneració dels quals encara no està del tot clara. El mateix amb la trama russa, que s'inclou en els suposats delictes de traïció.

En el cas del Tsunami Democràtic, el PSOE va accedir a incloure els casos de terrorisme a la llei d'amnistia però amb una excepció, la “violació de drets humans”. El mateix passa amb els delictes de traïció, que dóna marge als jutges per continuar investigant i jutjant l'entorn processista. A ERC i Junts tenen la sensació que han perdut una oportunitat per tancar una llei d'alt blindatge.

La reobertura del cas Volhov la vigília de l'aprovació de la llei d'amnistia confirma les pitjors sospites d'ERC i Junts. Els nervis ara s'apoderen dels partits, que en el cas de Junts podria portar a una nova pressió sobre el PSOE. Les properes hores prometen ser mogudes als passadissos del Congrés.

Nervis també al PSOE

Les informacions sobre la reobertura del cas Volhov obren també un escenari de gran incertesa a la seu del PSOE. Els negociadors de la llei d'amnistia temen que això obri un nou estira-i-arronsa amb el partit de Puigdemont. Això se suma al deteriorament de les relacions amb ERC arran de l'espionatge a Pere Aragonès quan Pedro Sánchez ja era president del Govern.

Tot i que Junts sempre ha dit que l'amnistia no és una solució personal, a Ferraz sap que l'estabilitat del Govern depèn de la sort de Carles Puigdemont. Qualsevol ofensiva judicial que suposi una amenaça per a l'expresident també fa perillar la continuïtat del Govern. El PSOE s'escuda que no controla els jutges, però Junts culpa els socialistes de les esquerdes de la llei que donen ales als jutges.

Tot i els dubtes generats aquestes últimes hores, els socialistes votaran en contra de les esmenes d'ERC i Junts per exonerar els afectats en casos de terrorisme i traïció a l'Estat. Això pot obrir un nou cisma entre els socis de govern. I deixa en mal lloc ERC i Junts, que havien posat tots els esforços en la negociació d'una llei que pot acabar sent un fiasco.

➡️ Política

Més notícies: