
La trama russa posa en perill l'amnistia per a Carles Puigdemont
El redactat actual de la llei d'amnistia no contempla els casos de traïció a l'Estat
El jutge d'instrucció Joaquín Aguirre ha prorrogat la investigació de la trama russa del Procés i estreny el cercle sobre Carles Puigdemont. La implicació de l'expresident posa en seriós risc la seva inclusió en la llei d'amnistia. L'article 2 de la llei, en el seu apartat e, exclou els delictes de “traïció i contra la pau o la independència de l'Estat”.
La polèmica esclata en vigílies de l'aprovació de la llei d'amnistia al Congrés i dels dubtes que suscita el redactat final en els partits independentistes. Especialment a Junts per Catalunya, que tem que els jutges aprofitin les escletxes de la llei per continuar perseguint dirigents i militants independentistes. La principal preocupació dels postconvergents és el blindatge de l'expresident.
El cas Volhov es basa en els suposats contactes de líders catalans amb el Kremlin per assegurar-se un suport rus a la causa independentista. La trama russa del Procés implica Carles Puigdemont i gent del seu entorn com Víctor Tarradellas i Josep Lluís Alay. La reobertura del cas complica l'horitzó judicial i polític de l'expresident.
Embolic a la vista amb Puigdemont i l'amnistia
No en va Junts per Catalunya havia pressionat el PSOE per incloure en l'amnistia els “perseguits” pel cas Volhov i Tsunami Democràtic. Aquests últims estan inclosos en els suposats casos de terrorisme, la seva exoneració encara no està del tot clara. El mateix amb la trama russa, que s'inclou en els suposats delictes de traïció.
En el cas del Tsunami Democràtic, el PSOE va accedir a incloure els casos de terrorisme en la llei d'amnistia però amb una excepció, la “violació de drets humans”. Passa el mateix amb els delictes de traïció, que dóna marge als jutges per continuar investigant i jutjant l'entorn processista. A ERC i Junts tenen la sensació d'haver perdut una oportunitat per tancar una llei d'alt blindatge.
La reobertura del cas Volhov en vigílies de l'aprovació de la llei d'amnistia confirma les pitjors sospites d'ERC i Junts. Els nervis s'apoderen ara dels partits, que en el cas de Junts podria portar a una nova pressió sobre el PSOE. Les pròximes hores prometen ser mogudes als passadissos del Congrés.
Nervis també al PSOE
Les informacions sobre la reobertura del cas Volhov obren també un escenari de gran incertesa a la seu del PSOE. Els negociadors de la llei d'amnistia temen que això obri un nou estira-i-arronsa amb el partit de Puigdemont. Això se suma al deteriorament de les relacions amb ERC arran de l'espionatge a Pere Aragonès quan Pedro Sánchez ja era president del Govern.
Malgrat que Junts sempre ha dit que l'amnistia no és una solució personal, a Ferraz saben que l'estabilitat del Govern depèn de la sort de Carles Puigdemont. Qualsevol ofensiva judicial que suposi una amenaça per a l'expresident fa perillar també la continuïtat del Govern. El PSOE s'escuda en que no controla els jutges, però Junts culpa els socialistes de les escletxes de la llei que donen ales als jutges.
Malgrat els dubtes generats aquestes últimes hores, els socialistes votaran en contra de les esmenes d'ERC i Junts per exonerar els afectats en casos de terrorisme i traïció a l'Estat. Això pot obrir un nou cisma entre els socis de Govern. I deixa en mal lloc a ERC i Junts, que havien posat tots els seus esforços en la negociació d'una llei que pot acabar sent un fiasco.
Més notícies: