Toni Comín, acorralat: confirmen les seves despeses injustificades a l'exili
Una auditoria revela despeses injustificades com ara pagaments de multes, lloguer de cotxes i retirs d'efectiu
Toni Comín va ser acusat fa uns mesos d'irregularitats econòmiques al Consell de la República, incloses despeses injustificades. L'eurodiputat de Junts i mà dreta de Carles Puigdemont a l'exili es va justificar dient, per exemple, que el viatge en creuer amb la seva filla era “de treball”. El Consell de la República va encarregar una auditoria, que ha emès un informe gens favorable per a Toni Comín.
Segons revela El Món, l'auditoria confirma que l'exconseller hauria comès “despeses injustificades” a compte del Consell de la República. Hauria utilitzat aquests diners per pagar multes de trànsit, llogar cotxes i aparcaments, i retirar efectiu de fins a 6.000 euros.
Les irregularitats econòmiques de Toni Comín pujarien a 15.530 euros, en diferents comptes corrents relacionats amb la “defensa de l'exili”. Però aquestes despeses no estarien justificades, com tampoc els 13.875 euros destinats a impostos de personal, ni els 21.479 euros de liquidacions de Visa sense factura. Un autèntic despropòsit que confirma les sospites i aprofundeix en la crisi interna del Consell de la República.
Un exili a tot tren
El que queda clar és que Carles Puigdemont i Toni Comín porten venent un relat victimista de l'“exili” que no concorda amb la seva vida tot tren. L'informe dels auditors detalla la despesa de 363 euros per pagar una multa de trànsit, gairebé 2.000 euros per llogar un cotxe per 15 dies, i 2.565 per al lloguer d'un apartament. També recull els 4.608 euros destinats a pagar els impostos de l'apartament de Lovaina i diversos recessos d'efectiu per valor de sis mil euros.
Cada cop queda més clar que la classe dirigent processista venia una imatge victimista de l'exili mentre es pagava les vacances de manera irregular. Els auditors diuen que "aquestes despeses no semblen estar justificades dins de la defensa de l'exili", perquè "estan destinades a un càrrec electe que ja disposa d'ingressos propis".
Respon així mateix a l'excusa dels “viatges de treball” de Comín, tot recordant que “caldria una acta del Consell on s'aprove la realització d'aquests viatges, susceptibles de ser considerats de caràcter personal”. Alhora, exigeix la justificació detallada de l'ús dels fons "en relació amb els interessos i les finalitats de l'entitat".
Tot s'ensorra
A més de reprendre Comín, l'informe destapa la poca diligència amb què s'han manejat tots aquests anys els comptes del Consell de la República. En particular, considera "erroni" que "el control sobre la destinació dels fons procedents de donants de bona fe estigui en mans d'una sola persona, sense posar en dubte la seva idoneïtat". Per això proposa que hi hagi contrapesos en un òrgan col·legiat que rendeixi comptes periòdicament.
Però el mal ja està fet, i aquest informe només confirma el que molts ja sospitaven i que feia temps que estaven denunciats. Això aprofundeix en la crisi interna del Consell de la República, que ha perdut tota credibilitat. No només pels escàndols de corrupció, sinó també per les maniobres de Puigdemont i Comín per concentrar tot el poder i liquidar la democràcia interna durant les negociacions d'investidura amb el PSOE.
El declivi del Consell de la República, òrgan fundat per Puigdemont com una mena de govern a l'exili, reflecteix el procés de descomposició de tot el processisme. Escàndols com el de les despeses de justificats de Comín segueixen estenent l'ombra de la sospita sobre els dirigents processistes a qui la gent està donant l'esquena cada cop més.
Més notícies: