Tres persones davant d'un fons amb el logotip d'una estació de ràdio.
POLÍTICA

Tertulians de Catalunya Ràdio: 'Els apunyalaments són percepcions de les xarxes'

Els catalans s'atipen de l'enfocament de la inseguretat per part dels mitjans públics i subvencionats

Catalunya està vivint una onada d'apunyalaments sense precedents, que ha causat una alarma social i ha obligat els polítics a prendre mesures. La Conselleria d'Interior prepara un pla específic per intervenir armes blanques a l'espai públic. A Barcelona, on cada dia s'intercepten una mitjana de vuit ganivets, també s'estan implementant mesures per millorar la seguretat.

El programa El Suplement de Catalunya Ràdio ha tractat aquest cap de setmana el tema dels apunyalaments. Els tertulians han emès opinions com a mínim controvertides, que assenyalen la tendència a l'enfocament d'aquest tema als mitjans catalans.

Imatge primer pla de Roger Escapa

Els ciutadans de Catalunya n'estan farts no només de l'augment de la delinqüència, sinó també del tractament informatiu que rep. Els mitjans públics i subvencionats a Catalunya amaguen la inseguretat, o la neguen parlant de percepcions i fabricacions de la ultradreta.

Els apunyalaments, una realitat que ja no poden amagar

Els mitjans catalans intentaven fins ara amagar el problema, però ara que ja és al carrer en boca de tots no el poden ignorar. El programa que dirigeix Roger Escapa va entrevistar aquest dissabte la comissària en cap dels Mossos, Montserrat Estruch. Els tertulians -Josep Maria Martí Rigau, Eduard Voltas i Olga Ruiz- van comentar després el problema dels apunyalaments a Catalunya.

Josep Maria Martí Rigau, periodista i llicenciat en Dret, ha treballat a mitjans com Rac1 i TV3. Eduard Voltas, periodista i editor, va ser vicepresident d'Òmnium Cultural i secretari de Cultura de la Generalitat. La periodista Olga Ruiz té un premi Ondas i participa a mitjans com El Periódico, TV3 i la SER.

Eduard Voltas va dir que "tots tenim la sensació que hi ha hagut un augment d'aquests atacs", però tot seguit que "no tinc clar si té a veure amb l'efecte xarxes socials". Va posar en qüestió que l'augment realment existeixi, i va afirmar que “l'atracament clàssic a Barcelona sempre ha estat a punta de navalla”. Va rematar dient que “el que tenim ara són percepcions, una alarma que s'ha creat a les xarxes socials, que ho amplifiquen tot i ens fan sentir insegurs”.

Olga Ruiz fa una anàlisi més rigorosa, reconeixent que hi ha joves que estan sortint a rebentar la festa a molts llocs de Catalunya. També va afirmar que “normalment les baralles es fan per pujar-les a les xarxes”, i va afegir que “aquí sí que tenim una responsabilitat”. Per això va dir que l'actuació policial és necessària, però no resol un problema que és “molt complex i va més enllà”.

Josep Maria Rigau va dir que “hi ha una sensació que s'amplifica amb les xarxes socials” tot i que va reconèixer no tenir-ne dades. Si escau sí que va admetre un augment de la inseguretat i va esmentar la multireincidència com un dels factors a tenir en compte. També va advertir que “Barcelona comença a tenir fama de ciutat insegura”, cosa que va avisar que “és una cosa molt perillosa”.

El mantra de les xarxes socials

Eduard Voltas va insistir que "aquesta percepció d'inseguretat té molt a veure amb les xarxes socials". La clau està, va dir, al telèfon mòbil: “Abans només t'assabentaves del succés que passava al teu barri, mentre que ara hi ha desenes de telèfons gravant les imatges que després pugen a les xarxes socials generant una cadena que acaba arribant a tu encara que no hagi succeït a la teva ciutat”.

Això segons ell genera “una sensació que els delictes s'han multiplicat a la teva ciutat”. L'amplificació dels casos provoca, segons aquest tertulià, que acabis acollonit pensant que no pots sortir al carrer.

La casualitat va voler que només unes hores després un agent dels Mossos d'Esquadra fora de servei fos greument apunyalat al Raval, a Barcelona. Això és el que indigna els catalans, que a més de patir la inseguretat a les seves carns han d'escoltar que només són percepcions. En les últimes 48 hores hi ha hagut dos policies apunyalats, dos apunyalaments a Tarragona, un altre a Parets del Vallès i sis ganivetades al Raval.

➡️ Política

Més notícies: