Salvador Illa i Núria Parlón envoltats d'agents de Mossos d'Esquadra amb uniformes i gorres.
POLÍTICA

El Govern de Salvador Illa es posa les piles a Interior

Núria Parlón ha promès mà dura contra l'okupació, la multireincidència i els apunyalaments

El Govern de Salvador Illa té clar que la seguretat i l'ordre públic serà un dels eixos principals de la seva acció política en aquesta legislatura. La nova consellera d'Interior, Núria Parlón, ja va anunciar en la seva primera compareixença que l'objectiu primordial és “reduir la corba de la criminalitat” a Catalunya. A la comissió parlamentària d'Interior i Seguretat Pública d'aquesta setmana, ha anunciat un pla per combatre les agressions amb armes blanques.

Núria Parlón ha subratllat la importància de la prevenció al sistema integral de seguretat del seu departament. Ha reconegut un “clima d'inseguretat” a la ciutadania que exigeix polítiques transversals per reduir aquesta “percepció”.

Una dona amb cabells curts i foscos, vestida amb un vestit fosc, parlant en un podi amb dos micròfons i aixecant les dues mans.

La consellera ha anunciat una voluntat d'augmentar els efectius de Mossos d'Esquadra així com l'efectivitat de les intervencions policials en l'àmbit de la prevenció. Tot això, amb una millor coordinació amb les policies locals als municipis, els vigilants de seguretat i mediadors i agents cívics. Ha donat una importància fonamental al desplegament dels agents, anunciant més mitjans i la reforma de setze comissaries de policia.

Més mà dura contra la delinqüència

Parlón ha reconegut que algunes tipologies delictives han augmentat i ha promès una actuació més decidida en aquests delictes. Ha esmentat concretament la proliferació de plantacions de cànnabis i els problemes que comporta, i el tema de la multireincidència. En aquest darrer cas, ha anunciat un pla coordinat amb la conselleria de Justícia per accelerar els processos judicials i posar fi a la sensació d'impunitat dels delinqüents.

Precisament ahir el conseller de Justícia, Ramon Espadaler, va anunciar que l'agilitació dels processos judicials serà una prioritat del seu mandat. La setmana que ve es reunirà amb representants del Govern de Pedro Sánchez per crear nous jutjats de judicis ràpids.

Un altre apartat on ha posat l'accent és el de l'okupació delinqüencial, la que comporta problemes de convivència. "L'excusa no pot ser que com que tenim problemes d'habitatge som permissius amb l'okupació", ha dit de manera contundent. Interior diferencia entre casos vulnerables, que seran atesos per serveis socials, i els casos delinqüencials, que seran combatuts “amb la màxima contundència”.

De manera més específica, Núria Perlón va anunciar un pla imminent per combatre de manera específica el problema dels apunyalaments. De fet, es tracta de reforçar el Pla Daga per a la confiscació d'armes blanques a l'espai públic. Un pla que ja existeix però que segons la consellera d'Interior necessita un reforç per tenir actuacions més contundents davant d'un problema “que ens preocupa molt”.

El pla se centra en accions preventives -com registres i escorcolls en zones d'oci-, el reforçament de la presència policial i la millora de l'enllumenat i més càmeres de seguretat. Això ha permès requisar 4.545 ganivets i navalles des de començament d'any. Però l'augment dels apunyalaments ha portat els nous responsables d'interior a pensar en un pla específic per actuar de manera més expeditiva.

Canvi de relat a Interior

El nou departament d'Interior ha introduït un canvi important en el relat respecte a l'etapa anterior de Joan Ignasi Elena (ERC). La consellera Núria Parlón reconeix obertament l'augment de la delinqüència i proposa mesures dràstiques per reduir la criminalitat. Ara caldrà veure si les seves polítiques són efectives, però el canvi del relat és un primer pas important.

Cal recordar que el conseller anterior negava el problema de la delinqüència i culpava els que mostraven la seva preocupació de generar una percepció d'inseguretat. Ara la consellera Parlón no només reconeix el problema, sinó que tendeix la mà a la resta de forces per incorporar propostes que millorin la seguretat. A la comissió es va percebre també un consens sobre aquesta nova etapa, amb l'excepció de la CUP.

A Junts van celebrar el canvi de to a Interior, mentre que a ERC van desitjar “tot l'encert” a la nova consellera. El PP va compartir l'anàlisi de Parlón i va celebrar posar el focus a l'okupació, mentre que Vox va demanar una ruptura radical amb l'etapa catastròfica d'ERC. Els Comuns van mostrar la seva voluntat constructiva per reduir la inseguretat, encara que “posant els drets humans al centre”.

La CUP va donar la nota diferencial assenyalant que s'ha multiplicat intencionadament la sensació d'inseguretat i que això afavoreix l'extrema dreta. Hi ha segons els cupaires “una operació política amb suport mediàtic que fomenta el racisme culpant la immigració de tots els mals”. A més van demanar "repensar el model d'ordre públic" dissolent la BRIMO i l'ARRO perquè "vulnera els drets democràtics".

➡️ Política

Més notícies: