La situació a Tossa obre el debat sobre l'acolliment obligat d'immigrants il·legals
Les queixes a aquest municipi per l'arribada de 200 irregulars s'estenen a la política catalana
Entre avui i demà, Tossa de Mar rebrà 200 immigrants il·legals que van arribar recentment a les Canàries. La situació en aquesta petita localitat de 6.000 habitants ha obert el debat a tota la política catalana respecte a l'acollida obligada d'aquests individus que van entrar a Espanya de manera il·legal.
La majoria són homes, encara que asseguren que també hi ha dones. Són originaris de Nigèria, Níger i Mali i la seva estada a un hotel de Tossa de Mar serà sufragada per fons del Ministeri de l'Interior. És a dir, per diners de tots els contribuents. També asseguren que estaran en aquest municipi com a màxim un mes, mentre es revisen els seus respectius casos i possibles reagrupacions familiars a diferents països d'Europa.
Això ha generat dubtes entre la població. Sobretot, perquè a localitats com Calella o Reus ja s'ha viscut una situació semblant i la seva estada s'ha allargat uns quants mesos. El primer que ha criticat aquesta arribada obligada d'immigrants il·legals ha estat el mateix alcalde de Tossa, que veu "desproporcionada" la xifra d'irregulars que han d'acollir. Amb l'afegit que aquesta localitat, que viu a gran part del turisme, encara està “en plena temporada turística”.
Els veïns de Tossa tampoc veuen gens clar que el municipi hagi de rebre aquests 200 immigrants il·legals. En declaracions al Diari de Girona, alguns han assenyalat que "no es pot permetre l'acollida d'aquestes persones" perquè "no hi ha ni feina per a la gent del poble". “Què faran? De què viuran?”, es pregunta un altre. “És un tema molt complicat. Som un poble petit i no sé si veig bé que acollim aquesta quantitat de persones”, assenyala una altra. Evidentment, també hi ha qui es mostra a favor de la seva arribada, però, en qualsevol cas, el debat està servit.
De fet, el debat que hi ha a Tossa de Mar ha traspassat les fronteres locals i, les últimes hores, la qüestió s'ha situat al centre del tauler a la política catalana. Per exemple, alguns dirigents de Junts ja han mostrat el suport a l'alcalde (també de Junts) per alçar la veu contra aquesta mesura.
Vox, per part seva, afirma que "els veïns estan espantats per l'arribada de 200 immigrants il·legals" i demanen que "tota persona que accedeixi[a Espanya]il·legalment, ha de ser tornada al seu país". De fet, han demanat “la deportació immediata dels 200 immigrants il·legals reubicats a Tossa de Mar”.
També Aliança Catalana s'ha pronunciat, assenyalant que "aviat els veureu pels nostres carrers esperant no se sap què, mentre els paguem estades d'hotel i els nostres avis no poden pagar una residència". El partit de Sílvia Orriols recorda que “la població immigrant” de Tossa “ja és del 25%” i que ara, per decret, augmentarà “un 13%”. "La substitució demogràfica va a tota màquina", afirmaven.
El cas de Tossa de Mar també ha generat debat als principals mitjans de comunicació a Catalunya. Tant a RAC1 com a TV3, per exemple, s'ha debatut sobre aquesta qüestió, encara que, sobretot, donant veu -com ja és habitual en aquests casos- als partidaris de les polítiques immigracionistes.
Un altre debat paral·lel que ha aparegut és el que el PSOE ha deixat aparcat en un calaix. I no és altre que la teòrica concessió de competències en immigració a Catalunya que al seu dia van pactar amb Junts. No han estat pocs els que han assenyalat que el partit de Puigdemont es va penjar la medalla per aquesta qüestió, però que passats uns mesos no només no hi ha hagut novetats, sinó que ara són els mateixos dirigents juntaires els que es queixen d'estar obligats a rebre aquesta quantitat desproporcionada d'immigrants il·legals.
D'aquesta manera, un tema que era tabú fa tot just un any, s'ha convertit en un dels principals debats a la política, tant catalana com a nivell estatal. I és que aquest estiu ja va ser polèmic el repartiment de 'menes' acumulats a les Canàries a diferents comunitats autònomes. Una polèmica que, després de l''ok' del PP, va acabar amb el trencament dels pactes entre Vox i els populars en diverses regions. Comença un nou curs polític i, com ja passa a gran part d'Europa, la qüestió migratòria serà un dels eixos centrals del debat entre les diferents forces.
Més notícies: