Foto de la tensió a les presons catalanes del dilluns, 18 de març de 2024

POLÍTICA

La situació a les presons catalanes no s'ha calmat: al contrari

Tot i les primeres concessions del Govern, tornen les protestes per l'assassinat de la cuinera Núria en ple auge d'agressions de reclusos a treballadors

Segueix la tensió a les presons catalanes. Tot va esclatar després de l'assassinat de la Núria, la cuinera del Centre Penitenciari de Mas d'Enric (Tarragona), a mans d'un reclús. Aquest, que estava entre reixes després d'haver matat una dona amb una arma blanca, va tenir accés a ganivets com el que va utilitzar per matar la Núria.

La resta de la història ja la coneixem. Protestes i queixes dels funcionaris de presons mentre que el Govern no només no ha assumit responsabilitats, sinó que s'ha mostrat més preocupat pels drets dels reclusos que pels dels treballadors.

La Generalitat ja ha aplicat les primeres mesures després de l'assassinat de Núria. A les presons de Ponent i Lledoners, la Conselleria de Justícia ha decidit apartar de les cuines els reclusos que han estat condemnats per homicidi. Tot i això, els treballadors veuen insuficients aquests moviments.

En una entrevista a E-Notícies, Alberto Gómez, representant del sindicat CSIF Presons, ja advertia que les seves demandes van més enllà de quatre retocs. Exigeixen més seguretat, més efectius, ser considerats agents de l'autoritat i, evidentment, la dimissió de la consellera de Justícia Gemma Ubasart i el seu número 2, Amand Calderó. Aquesta darrera petició, secundada també pels familiars de la Núria.

Aquest dimecres han tornat les protestes dels treballadors a les portes de la presó de Quatre Camins (Roca del Vallès). Diversos funcionaris han tallat l'accés a aquest centre penitenciari a primera hora, tot i que més tard l'han aixecat. Avisen que les manifestacions continuaran i que l'acció d'aquest matí només era un toc d'atenció al Govern.

I és que la situació dins de les presons no s'ha calmat, ans al contrari. Les últimes hores s'ha registrat un nou incident, precisament, a Quatre Camins. Segons informa CSIF, un intern ha amenaçat diversos professionals, "reaccionant de manera molt agressiva" quan se li ha presentat un nou programa de tractament "a causa de la seva involució conductual". El reclús ha acabat rebentant una porta i agredint dos treballadors.

El més greu del cas és que el reclús en qüestió “gaudia de permisos i sortides”. Cosa que, tal com adverteixen els sindicats, "ja us podeu imaginar el nivell de la resta" d'interns. En aquest sentit, els treballadors denuncien el pla de la consellera Ubasart d'“abaixar el llistó del criteri per a la concessió de permisos i tercers graus”.

Assenyalen que "no es pot mesurar la política penitenciària pel nombre de tercers graus atorgats" i demanen que als "interns amb conductes violentes i agressives se'ls apliqui el reglament penitenciari amb criteri i rigor"

Aquest darrer aldarull se suma als incidents dels quals hem tingut constància en els darrers dies, amb agressions i amenaces a treballadors per part de reclusos. Només el cap de setmana passat un treballador va ser agredit a Ponent i diversos van ser atacats a Lledoners per un reclús que va fer servir vidres trencats.

➡️ Política

Més notícies: