Sílvia Orriols denuncia un nou veto del Parlament a Aliança Catalana
Orriols qualifica de 'vulneració flagrant dels nostres drets' l'exclusió del seu partit de la Diputació Permanent
Dimarts passat, la líder d'Aliança Catalana i diputada al Parlament, Sílvia Orriols, celebrava en xarxes socials que “gràcies a l'escapisme de la CUP, Aliança Catalana tindrà representant (com a grup mixt) a totes les comissions parlamentàries”.
La diputada Orriols deia això en referència al diputat prestat - Ruben Wagensberg - que ERC va donar a la CUP perquè la formació anticapitalista tingués un grup parlamentari propi. Com a conseqüència d'aquest mercadeig parlamentari, el grup mixt quedava íntegre per a Aliança Catalana, de manera que el partit tindria representació a les diferents comissions parlamentàries i a la Diputació Permanent.
Finalment, però, sembla que això no serà així i Aliança Catalana no serà present a la Diputació Permanent.
“Ataqui a la pluralitat política”
Al ple d'avui al Parlament, el president Rull ha explicat que el grup mixt quedarà fora de la Diputació Permanent. Això ha provocat un debat entre la diputada i el president.
Per la seva banda, Orriols ha instat la Mesa a reconsiderar aquesta decisió. Aliança Catalana entén que, en virtut de l'article 29.2 del reglament, tots els grups parlamentaris tenen els mateixos drets parlamentaris, de manera que el grup mixt hauria de figurar a la Diputació Permanent.
Després de consultar-ho amb els tècnics de la Mesa, el president Rull ha explicat que aquesta decisió d'excloure el grup mixt és una decisió de la Diputació i no de la Mesa. I que, en qualsevol cas, a Aliança Catalana se li va passar el termini per presentar una reconsideració.
Aquestes explicacions no han convençut la líder d'AC, que afirma “no poder acceptar que es vulnerin els drets dels nostres 120.000 votants”. De la mateixa manera, considera aquest artifici reglamentari com una “vulneració flagrant dels nostres drets” i un “atac a la pluralitat política”.
Per tot això, AC considerarà la possibilitat de demanar un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries, equivalent autonòmic d'un Tribunal Constitucional.
Es tracta d'un altre episodi del cordó sanitari que una majoria del Parlament (Junts, ERC, PSC, Comuns i CUP) va imposar sobre AC i Vox, i l'objectiu del qual no és cap altre que marginar tot el possible a aquestes dues opcions polítiques. És a dir, 400.000 votants.
Més notícies: