Tossa de Mar, a Girona
POLÍTICA

L'ONG que gestiona l'arribada d'il·legals a Tossa va rebre 14 milions en subvencions

La darrera memòria econòmica que ha fet pública aquesta ONG és la de l'any 2017

Una de les notícies més importants d'aquesta setmana se situa a la petita localitat gironina de Tossa de Mar. Aquest dilluns, sabíem que el Gobierno central enviaria 200 immigrants irregulars a aquesta població. Això va provocar la polèmica i no pocs comentaris polítics.

La raó de fons de la polèmica és que es tracta d'un poble de 6.000 habitants, de manera que rebre 200 immigrants és l'equivalent que Barcelona rebés de sobte prop de 54.000 persones.

Segons l'alcalde de Tossa de Mar, Martí Pujals (Junts), el nombre d'immigrants és "excessiu" i inconvenient perquè la localitat encara està en temporada turística. L'alcalde denuncia que Blanes, per exemple, ha acollit la mateixa quantitat d'immigrants i té una població vuit vegades més gran que la de Tossa de Mar.

Platja de Tossa de Mar, a Girona

En qualsevol cas, l'alcalde no es pot negar a aquest repartiment i ja ha avançat que els immigrants s'allotjaran a un hotel de la regió. En teoria, estaran al voltant d'un mes, mentre cada cas s'estudia de manera individual. Tot i que el Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions no sap si s'estendrà més temps.

El paper de les ONGs a la immigració irregular

En tota aquesta situació, l'ONG APIP-ACAM hi tindrà un paper molt destacat. Aquesta ONG serà l'encarregada de gestionar l'estada dels immigrants i la reubicació, o el reagrupament familiar, dels sol·licitants d'asil, segons va avançar Crónica Global.

D'un temps ençà, les ONG que treballen amb temes migratoris reben cada cop més crítiques. Per a molts, les ONG són cooperadors necessaris en tot el procés migratori irregular, que, com és sabut, involucra també les màfies il·legals i la corrupció als països d'origen.

Un grup de persones, incloent-hi membres de la Guàrdia Civil i de la Creu Roja, són al voltant d'un autobús.

En general, aquestes ONG són contractades per les autoritats polítiques per gestionar casos com el de Tossa de Mar. És a dir, per gestionar tot allò que involucra l'arribada d'irregulars: acompanyament i assessorament, transport, serveis de traducció, atenció mèdica, etc.

Encara que siguin organitzacions privades, la majoria depenen completament del finançament públic. En aquest sentit, l'ONG de Tossa de Mar, APIC-ACAM, no n'és una excepció.

Comptes desactualitzats

Segons les dades ofertes a la seva pàgina web (prou antiga), l'ONG va rebre 14 milions d'euros en concepte de subvencions i ingressos públics, cosa que representa gairebé el 90% dels seus ingressos.

Com també és habitual quan es tracta de grups privats finançats amb diners públics, la despesa majoritària és en personal, que en el cas d'APIP-ACAM arriba als 10 milions d'euros, que representa el 66% dels ingressos.

En qualsevol cas, el més destacat d'aquests comptes auditats és que són de fa set anys. Atès l'alt nivell d'ingressos que maneja aquesta organització i la importància que ara té el debat migratori, crida l'atenció que la web estigui tan desactualitzada i les dades de transparència siguin de l'any 2017.

➡️ Política

Més notícies: