Pla mitjà de Laia Estrada parlant des d'un escenari amb una mà mig aixecada i de fons diversos dirigents de la CUP com Laure Vega o Xavi Pellicer amb cara trista
POLÍTICA

Un sector crític de la CUP carrega contra l'elecció de la nova direcció

Acusen la direcció del partit de silenciar la 'militància crítica' i de liderar un 'procés antidemocràtic'

El procés de renovació de la CUP, el Procés Garbí, va consistir a fer algunes mínimes concessions a la realitat operativa d'un partit polític. Entre elles, allargar el mandat de la Secretaria Nacional o intentar que la gent els entengui. “Potser no ens hem sabut explicar bé”, va dir una de les integrants del grup que va fer el nou full de ruta.

Però tot aquest procés no ha estat exempt de crítiques. Algunes assemblees locals van criticar que la CUP vagi a buscar pactes amb altres partits. Però el més rellevant van ser les crítiques d'altres grups dissidents, que van acusar la direcció de “segrestar” el partit.

Si no segresto, el que sí que és cert és que en l'última assemblea hi van participar només 700 militants. Això representa menys de la meitat dels afiliats de la CUP, al voltant del 42% dels 3.000 militants del partit. En aquest sentit, un dels grups que han criticat aquesta situació és PUIC, que diu que defensa un “independentisme de combat” i que en qualsevol cas és minoritari.

Laure Vega a la sala de premsa del parlament

Denúncies a la direcció

Ahir mateix, PUIC va tornar a emetre un comunicat molt crític contra la direcció de la CUP. Qualifiquen el Procés Garbí com “un procés absolutament antidemocràtic i antiassembleari”. Denuncien fins i tot “assetjament, monitorització en xarxes socials i expulsió de la militància crítica”.

En darrera instància, venen a dir que la nova situació de la CUP és una decisió pensada, sorgida i adoptada per la mateixa direcció del partit. “Cap possibilitat ni opció per votar una ponència i un Secretariat Nacional alternatius, tal com fan altres partits”.

El processisme es mobilitza de cara al futur

Aquesta situació simptomàtica de la situació general que viu l'independentisme, i en particular la CUP, que ha caigut tant per 'woke' com per processista. Tant Junts com ERC tenen d'aquí a pocs dies els seus respectius congressos de partit i la CUP ja ha finalitzat el seu.

I de totes aquestes reorganitzacions en sortirà el futur d'un processisme que encara digereix (en alguns casos amb molta dificultat) la pèrdua de la majoria. Només queda per veure com maniobraran els tres partits processistes amb el PSC a la Generalitat i una Catalunya que acumula problemes fonamentals. De moment, els partits majoritaris, Junts i ERC, han optat per una dura guerra entre tots dos.

➡️ Política

Més notícies: