Muntatge amb un primer pla d'Alberto Núñez Feijóo amb cara de resignació i un pla mitjà curt de Puigdemont rient
POLÍTICA

Feijóo s'enreda amb una moció de censura amb Junts a les portes de les europees

El líder del PP no descarta la moció de censura després del 9-J amb el suport del partit Carles Puigdemont

Alberto Núñez Feijóo ha assegurat aquest dilluns que no descarta una moció de censura a Pedro Sánchez, amb Junts, després de les eleccions europees de diumenge que ve.

En una entrevista a Antena 3, el líder del PP ha contestat la pregunta de si es planteja una moció de censura en què Junts pugui votar a favor en el cas que el Partit Popular aconsegueixi una victòria molt rotunda a les eleccions europees. I la resposta ha generat molta polèmica. La seva resposta, literal, ha estat aquesta:

"No m'agrada la política ficció. A veure què passa diumenge. Nosaltres som l'alternativa a Sánchez. Si aquesta majoria social, que no està d'acord amb el que està passant en aquest ambient de corrupció política i econòmica en què es mou Espanya, es converteix en majoria electoral i el 9 de juny envien un missatge, entenc que veurem més proper el final del túnel. Quines eines utilitzarem? Totes les que considerem oportunes. La que vostè es refereix és una eina? Sí. Per això cal tenir un context adequat i pensar que pot ser útil".

Lògicament, aquestes paraules han desfermat desenes de titulars amb un missatge clar. "Feijóo, disposat a una moció de censura amb Junts per tombar el Gobierno". I, certament, és així. Encara que amb tots els matisos i asteriscs que li vulguin posar, el líder popular obre la porta a aquest escenari en el cas que el PP aconsegueixi una victòria important diumenge que ve.

Aquestes declaracions han servit de munició per als rivals, especialment el PSOE. Socialistes com Santos Cerdán o el ministre Óscar Puente li retreien que, després de criticar per activa i per passiva l'amnistia, vulgui arribar a la Moncloa aprofitant-se de la "normalització" que ells consideren que és aquesta llei.

El partit d'Abascal, en una roda de premsa de José Antonio Fúster, ha dit que "nosaltres sempre estarem a favor de fer fora algú que està destruint la nostra democràcia. Nosaltres estem molt a favor d'una moció de censura. N'hem presentat diverses, a les que mai s'ha sumat el PP, i nosaltres no negociàvem res. Dèiem que era per l'interès d'Espanya", recordava el portaveu d'Acció Política de Vox. En resum, la munició per als seus rivals està servida.

Les eleccions de diumenge que ve determinaran si aquestes declaracions serviran per amarrar un triomf electoral per al PP que sembla evident, encara que les enquestes pronostiquen un acostament del PSOE a una Dolors Montserrat que ha liderat les enquestes des d'un inici. Això sí, el que és clar que Feijóo ha optat per ficar-se en un jardí que, de passada, permet als seus rivals atacar-lo per una cosa que, com deia el mateix, es tracta de "política ficció". A favor seu hi ha el record de la campanya per a les eleccions gallegues, que també va enviar un globus sonda en aquesta direcció i no el va afectar per res a l'hora d'obtenir una nova majoria absoluta a Galícia.

En una campanya en què tant el PSOE com Vox han aprofitat la polarització per obtenir més suports de cara al 9-J, ara Feijóo apareix amb una mena de plebiscit encobert Sánchez per no perdre força en aquest tram final abans de les votacions del diumenge. Només el temps dirà si funcionarà l'estratègia al líder popular o si, per contra, la gent fuig del centralisme que ell vol abanderar en un debat polític cada cop més polaritzat.

➡️ Política

Més notícies: