Foto dels membres de la Taula del Parlament de Catalunya situats a fila, dempeus, a la tribuna del Parlament
POLÍTICA

L'astronòmic sou que cobraran els nous membres de la Mesa del Parlament

La Mesa del Parlament de Catalunya està ben regada i els sous dels seus membres són força generosos

Ahir es va constituir la Mesa del Parlament i ho va fer amb aroma processista. L'expresident Puigdemont ha guanyat aquest primer assalt a Salvador Illa i ha aconseguit el control de la Mesa. Amb els vots de Junts, ERC i CUP, el Parlament va fer ahir Josep Rull president de la Mesa.

A més del president, la Mesa es compon de sis càrrecs més. Els premiats amb aquests càrrecs es reparteixen entre Junts, ERC i el PSC. La vicepresidència primera serà per a Raquel Sans (ERC), la vicepresidència segona per a David Pérez (PSC), la secretaria primera per a Glòria Freixa (Junts), la secretaria segona per a Juli Fernández (ERC) i la secretaria tercera per a Rosa María Ibarra (PSC).

Primer pla d'un home

Els sous de la Mesa

El sou dels polítics i dels càrrecs públics és un tema de debat recurrent. Per norma general, solen percebre salaris força elevats i que es desglossen en un rosari de suplements i dietes. Els polítics catalans no en són una excepció i tampoc els membres de la Mesa del Parlament. Amb dades de febrer de 2024 - disponibles al “Règim Econòmic dels Diputats” -, es pot fer una aproximació força fidel al que guanyaran les seves senyories de la nova Mesa.

Amb un salari en 14 pagues, la quantitat final dependrà d'alguns complements com el de desplaçament, que alhora depèn de la distància a què es troba el domicili. Així, per exemple, el cas més lucratiu és viure en un municipi a una distància de Barcelona de més de 191 km. En aquest cas, el complement mensual s'acosta als 1.000 euros (987,09). En el més petit dels casos és de 701,25 per a municipis de l'antiga àrea metropolitana.

Josep Rull, President

L'ara president Rull té una assignació mensual base de 7.931,18 euros. A això se li afegeix el complement de desplaçament i un altre complement en concepte de càrrec de representació que arriba als 1.592,58 euros mensuals. Així, el president Rull podrà percebre entre 133.000 i 150.000 euros anuals.

Raquel Sans i David Pérez, Vicepresidents

L'abans diputada republicana i ara vicepresidenta primera de la Mesa, Raquel Sans, té un sou mensual de 5.614,11 euros. La vicepresidenta Sans és de Tarragona i, en cas de mantenir-hi la residència, percebrà un complement de 978,81 euros. Així mateix, el seu càrrec de representació li permet guanyar 1.274,06 euros més. D'aquesta manera, els càlculs donen un total de 110.138,56 euros anuals. Experimenta així una pujada de gairebé 43.000 euros respecte als 67.427,92 euros que fins ara guanyava com a diputada.

Raquel Sans, portaveu d'ERC, en una roda de premsa a la seu del partit

Per part seva, David Pérez, del PSC, cobrarà una quantitat idèntica en concepte de vicepresident segon i que només pot variar per la residència. Segons la informació proporcionada al Reglament Econòmic, no hi ha diferències de salari entre el vicepresident primer i el segon. El que és segur és que David Pérez exercirà aquest nou càrrec amb experiència, ja que és diputat des del 1999, amb un parèntesi entre el 2010 i el 2015.

Secretaris primers, segons i tercers

Igual que a les vicepresidències, no es presenten diferències salarials entre els secretaris primers, segons i tercers. Glòria Freixa (Junts), Juli Fernández (ERC) i Rosa Maria Ibarra (PSC) tindran un salari mensual de 4.423,52 euros i un complement de representació de 955,54 euros. A falta de conèixer el complement de residència de senyories, els tres secretaris podrien percebre 85.124,34 euros anuals en el pitjor dels casos i 89.126,1 euros en el millor dels casos.

➡️ Política

Més notícies: