Foto de Josep Rull presidint el Parlament de Catalunya mentre aplaudeix al costat dels seus dos vicepresidents del Parlament
POLÍTICA

El processisme retrata el PSC i fa president del Parlament Josep Rull

Salvador Illa perd la primera batalla amb Carles Puigdemont per la cursa cap a la Generalitat

Un acord in extremis entre Junts, ERC i la CUP ha investit president del Parlament el candidat de Junts Josep Rull. L'independentisme, que va perdre la majoria parlamentària a les eleccions del 12 de maig passat, assenta així un primer cop als socialistes a la carrera per la presidència de la Generalitat. Carles Puigdemont s'apunta el primer gol davant de Salvador Illa, encara que això només ha fet que començar.

La primera votació ha conclòs amb 35 vots per a Josep Rull de Junts per Catalunya i 42 per a la candidata socialista Sílvia Paneque. Darrere, a molta distància, han quedat el candidat del PP, Pere Lluís Huguet (15), la de Vox Maria García Fuster (11) i la dels Comuns Susana Segòvia (6). Els 24 diputats d'ERC i les CUP han votat en blanc a la primera votació, forçant així una segona votació.

La segona votació ha sumat els 24 vots dels diputats dʻERC i la CUP a la candidatura de Josep Rull, que s`ha proclamat president del Parlament amb 59 vots favorables. Una primera lectura és que l'independentisme ha aconseguit una primera victòria, amb el primer gran acord després de la ruptura del govern el 2022. L'altra lectura és que el PSC ha estat incapaç de formar una majoria per controlar la Mesa del Parlament i veurem com sedueix els seus potencials socis per formar govern.

ERC facilita la candidatura de Puigdemont: i ara què?

ERC ha acceptat l'oferta de Junts per formar una majoria independentista a la Mesa, i designar així Carles Puigdemont com a candidat a la investidura. Ara la pilota és a la teulada de Junts, que tindrà la responsabilitat de presentar un projecte de govern i convèncer el PSC d'abstenir-se per facilitar la investidura de Puigdemont. Si acaba sent així, ERC ja ha dit que veurien en bons ulls investir Puigdemont, tot i que si ho acaben fent, no tenen intencions d'assumir responsabilitats de govern i passar a l'oposició.

Tot i això, l'acord de la taula no lliga Esquerra a cap acord d'investidura, i això significa que si Puigdemont fracassa podrien optar per investir Salvador Illa. I vet aquí la jugada dels republicans. Esquerra esperarà el fracàs de Puigdemont per tenir les mans lliures per donar suport a Salvador Illa, si no és que finalment es decanten pel bloqueig i la repetició electoral (cosa cada cop menys probable).

L'elecció de Rull també es pot llegir en clau interna de Junts, com la consolidació del sector conservador del partit i la vella guàrdia convergent. Rull encapçala amb Turull el sector orgànic del partit que ha propiciat els últims mesos el gir conservador de Junts amb el vistiplau de Carles Puigdemont. A més, suposa el seu retorn a la política institucional després del seu cessament com a conseller de Territori i Sostenibilitat pel 155, el 2017.

➡️ Política

Més notícies: