Primer pla de Gabriel Rufián amb cara d'enfadat

Rufián es guanya nous enemics

El candidat d'ERC al Congrés va per lliure

Aquestes eleccions generals han agafat Gabriel Rufián, igual que la resta de l'independentisme, amb el peu canviat. Esquerra s'ha vist empesa a afrontar una nova campanya electoral després de la desfeta patida a les municipals del 28-M. Sense temps ni ganes de fer autocrítica, els republicans s'han llançat a demanar el vot sense cap rumb concret. I la campanya que està fent ERC en general i Rufián en particular n'és una mostra.

Primer la tàctica va ser erigir-se com “l'antídot de VOX”: “Hem de frenar l'extrema dreta” es va convertir en el primer mantra recurrent d'aquesta precampanya. Dies més tard, les crítiques es van dirigir als abstencionistes indepes. En aquest sentit destaca el que va arribar a fer el número 3 d'ERC per Barcelona fa tot just una setmana. Francesc Marc-Álvaro va insultar els independentistes que, farts de mentides processistes, optessin per castigar-los el 23 de juliol.

Ara Gabriel Rufián ha decidit fer un altre cop de volant i ha apuntat cap a Sumar i a Yolanda Díaz. I això ha provocat una nova guerra al candidat d'ERC. En una entrevista amb Risto Mejide, el republicà va afirmar que li feia més por Yolanda Díaz que Santiago Abascal. Lògicament, les seves paraules van generar un gran enrenou, sobretot a l'espai polític de la vicepresidenta segona.

Un d'ells va ser Antonio Maestre. El tertulià de televisió és, segurament, el gran defensor de Yolanda Díaz als mitjans de comunicació. I no va dubtar a carregar contra Rufián per les seves paraules. No és la primera vegada (ni l'última) que aquest portaveu no oficial de Sumar carrega contra el diputat d'ERC, però aquesta vegada, el candidat d'Esquerra va decidir contestar.

Ho va fer amb indirectes, cosa que ja és marca de la casa: Rufián va treure pit de la pancarta que Desokupa va mostrar al centre de Madrid (i que tenia la seva cara). “Hi ha una lona de 14 metres al centre de Madrid amb la meva cara, progressistes de plató i de saló, i vosaltres no esteu pel que sigui. Seguiu donant-me lliçons d'antifeixisme, si us plau”, va escriure al compte de Twitter. Maestre li va contestar que “per això cap antifeixista de veritat diria que Rufián fa més por que Desokupa”.

Però, més enllà d'aquesta discussió, el que va quedar en evidència també és una altra qüestió: que Gabriel Rufián va per lliure. Una vegada més, es va felicitar per ser protagonista de la polèmica lona publicitària de Desokupa. Ja ho va fer el mateix dia que es va descobrir la polèmica pancarta. “És un honor ser un adversari dels feixistes”, va publicar.

Aquell mateix dia, el seu partit denunciava aquesta mateixa pancarta davant de la Junta Electoral. El que al matí era un “honor” per a Gabriel Rufián, a la tarda es va convertir en una ofensa intolerable, digna de ser denunciada, per part d'Esquerra. La pressió d'unes enquestes gens esperançadores per a ERC comencen a fer efecte en la formació processista.