Gràfic que mostra els possibles escons que traurien els partits polítics a les eleccions generals del proper 23 de juliol de 2023 segons el CIS
POLÍTICA

El CIS de Tezanos dóna per primera vegada la victòria al PP, però Frankenstein suma folgat

El baròmetre pronostica una escombrada dels partits independentistes

El baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) ja té guanyador per a les eleccions generals del proper 23 de juliol. L'organisme preveu que el Partit Popular guanyarà el 23J, però entrega la Moncloa una altra vegada a Pedro Sánchez.

Per primera vegada en anys, el CIS certifica que Alberto Núñez Feijóo seria el pròxim president del Govern amb un 31,4 % dels vots, obtenint entre 122-140 escons. Tot i això, dóna al PSOE uns resultats que cap altra enquesta pronostica.

Pedro Sánchez es quedaria a només dues dècimes del PP, així aconseguint el 31,2 % dels vots, i 115-135 escons. Un empat tècnic en tota regla que només Tezanos -una altra vegada- ha sabut veure.

Gràfic que mostra els possibles escons que traurien els partits polítics a les eleccions generals del proper 23 de juliol de 2023 segons el CIS

PSOE i Sumar aconseguirien aconseguir una àmplia majoria absoluta, segons Tezanos

Tot i que, sorprenentment, el macrobaròmetre ha donat com a guanyador el Partit Popular, Tezanos torna a escombrar cap a casa. El sorprenent resultat de Sánchez, que podria arribar a 135, l'aproparia una altra vegada a la Moncloa.

Per la seva banda, Yolanda Díaz aconseguiria reunir 16,4 % dels vots, assolint entre 43 i 50 escons. Si es compleix aquesta previsió, el PSOE i Sumar aconseguirien reunir entre 158 i 185 escons. Així doncs, el CIS de Tezanos no només permetria governar a l'esquerra, sinó que en el millor dels seus casos, ho faria sense haver de pactar amb els indepes. I, en el pitjor dels casos, sumaria amb indepes.

Alberto Núñez Feijóo en un acte de campanya del PP

No cal recordar que Tezanos no ha encertat cap resultat electoral des del CIS. La sobrerepresentació del PSOE ha estat una constant i en aquest cas no és per menys. Fa només uns dies el diari El País li donava a Pedro Sánchez 111 i a Feijoó 125. Tezanos sumaria fins a 25 diputats més al PSOE.

Tezanos tenia preparades encara més sorpreses -llegeixi's la ironia-. Qui no surt tan ben parat d'aquesta predicció és Santiago Abascal. Segons aquest sondeig, Vox només aconseguiria el 10,6 % dels sufragis, i aconseguiria entre 21 i 29 diputats. Així doncs, el CIS preveu que PP i Vox no sumin majoria absoluta.

Els partits independentistes s'ensorren

L'enquesta del CIS tampoc no ha portat bones notícies per als partits independentistes. Segons aquesta enquesta, ERC aconseguiria entre 5 i 7 escons (actualment en té 13), Junts en trauria entre 3 i 6 (actualment en té 8) i la CUP ara en té 2, però es preveu que en tingui entre 0 i 1. És a dir, serien uns resultats catastròfics, històrics.

➡️ Política

Més notícies: