Muntatge de Pere Aragonès i Manel Balcells i l'interior de l'Hospiral de la Vall d'Hebron
POLÍTICA

El Govern reduirà l'activitat de l'hospital més gran de Catalunya per falta de diners

Els sindicats demanen dimissions i denuncien que 'aquestes retallades són superiors a les de Madrid d'un Govern del PP'

El principal hospital de Barcelona i el més important de Catalunya, el Vall d'Hebron, reduirà un 30% la seva activitat a l'estiu. Ho farà a causa de les retallades de l'Institut Català de Salut (ICS) i de la mala gestió del Departament de Salut, que va sobredimensionar per error els augments salarials del personal. D'aquesta manera, es calcula el tancament de 300 llits per a l'estiu per manca de personal substitut.

Les mesures de la retallada

Era habitual que cada estiu l'Hospital Vall d'Hebron reduís la seva activitat i tanqués l'activitat programada no urgent al mes d'agost. El motiu no és altre que les vacances del personal. Però, segons han informat mitjans com El Periódico, l'habitual reducció d'activitat de l'hospital estarà més accentuada durant aquest estiu.

Cartell de l'Hospital Vall d'Hebron

D'entrada, la reducció d'activitat afectarà tres mesos - juliol, agost i setembre - i es tancaran 272 llits d'hospitalització, cosa que representa una reducció de l'activitat del 30%. Segons fonts sindicals consultades per El Periódico, l'activitat programada no urgent a l'estiu patirà una minva del 90%.

La Vall d'Hebron ha rebut instruccions de l'ICS de no contractar personal de substitució per a l'estiu i de no renovar els contractes dels treballadors sanitaris que es van incorporar a l'hivern. El motiu de fons per a aquesta situació és una barreja de la ressaca de la covid, de retallades pressupostàries i de la mala gestió del Departament de Salut.

Els sindicats demanen dimissions

Gairebé mil milions d'euros (980): aquest és el pressupost de què disposava el principal hospital de Catalunya per al 2024. Tot i experimentar una pujada de 20 milions d'euros al pressupost, els números no sortien. La gerència de l'hospital, amb Alberto Salazar al capdavant, ja va avançar fa dos mesos que calia retallar 33 milions d'algun lloc. I aquest lloc serà el personal administratiu i d'infermeria, que és el que reforçava les plantilles a l'estiu.

A més d'haver d'anul·lar el sobrecost derivat de la covid, les autoritats sanitàries s'han adonat que van cometre un error a les pujades salarials del nou conveni del personal. Concretament, un error que va sobredimensionar a l'alça aquests augments salarials i que ara obliga a no contractar tots els substituts necessaris per a l'estiu.

El conseller de Salut, Manel Balcells, intervé durant el darrer ple de la legislatura, al Parlament de Catalunya

En declaracions a El Periódico, Jesús Jiménez, membre del sindicat de CCOO, denuncia que els responsables de l'ICS, quan van fer el càlcul del tercer acord, van comptar amb una plantilla que no era real. Algú ha de dimitir. Aquestes retallades són superiors a les de Madrid d'un Govern del PP”.

Per la seva banda, el Govern en funcions -amb el conseller Balcells al capdavant en aquest punt- argumenta que aquesta situació és perquè el Parlament no va aprovar els pressupostos del president Aragonès. Cosa que no convenç alguns sindicats sanitaris com el sindicat de Metges de Catalunya, que considera “irresponsable” totes aquestes retallades.

➡️ Política

Més notícies: