Plànol mitjà de Quim Torra assegut, parlant i fent gestos amb les mans
POLÍTICA

Quim Torra assenyala Oriol Junqueras i Carles Puigdemont: 'Hem de demanar disculpes'

Diu que els pactes dels partits processistes amb el PSOE de Sánchez 'ens resta credibilitat a tots'

L'expresident Torra es manté en les crítiques a ERC i Junts per pactar amb Sánchez. Si fa poc ironitzava amb el fracàs del català a Europa, ara convida a demanar disculpes. "Que les mateixes persones que ens van portar a una via estiguin liderant l'altre penso que ens resta credibilitat", ha dit.

Torra i la unilateralitat

Ideològicament, l'expresident és un independentista unilateral convençut. La seva línia és la de no pactar res amb l'Estat i mantenir el pols unilateral fins a les darreres conseqüències. Així ho ha manifestat diverses vegades des que ja no té responsabilitats polítiques.

En les negociacions d'investidura va demanar als partits processistes que tinguessin el referèndum com a punt de partida. En vista de com es van succeir els esdeveniments, Torra s'ha lamentat del que ha passat. Fa poc, va publicar un article digital en què assenyalava que “l'amnistia no és cap victòria”.

L'expresident sempre ha reclamat la legitimitat de l'1-O: "els pactes polítics i l'amnistia són una esmena a la totalitat", va dir. Amb aquestes declaracions, Torra se situa al sector unilateral de l'independentisme i de Junts. Ara, en una entrevista radiofònica, s'ha tornat a referir críticament a ERC i Junts.

L'expresident convida a demanar perdó

La línia és la mateixa: diu que no entén que els partits que van liderar l'1-O siguin els que ara lideren el pragmatisme. Insisteix en la seva tesi que els acords amb Madrid “laminen” el procés i resten legitimitat al referèndum del 2017. “Ens resta credibilitat a tots”, diu.

Així mateix, ha dit que els líders independentistes que no van aconseguir la independència haurien de demanar disculpes. "Jo almenys ho faig", ha assenyalat l'expresident.

Per part seva, els partits processistes estan plenament incorporats al joc polític del Congrés. L'aprovació dels decrets de Sánchez en són l'últim exemple, amb ERC i Junts votant en sentits diferents. Les pròximes autonòmiques mostraran si l'electorat català disculpa, oblida o reforça el procés.

➡️ Política

Més notícies: